Show simple item record

dc.contributor.advisorKahveci, Mehmet
dc.contributor.authorSağlam, Pinar
dc.date.accessioned2020-12-04T15:25:57Z
dc.date.available2020-12-04T15:25:57Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/90830
dc.description.abstractFındık Dünya'da özellikle çikolata ve şekerleme sanayinde kullanılan, çerezlik olarak da tüketilen sert kabuklu meyve türüdür ve yetiştirilişi M.Ö. 2838 yılına dayanmaktadır. Dünya'da fındık yetiştiriciliği için en iyi yetişme koşullarına sahip olan ülkemiz 1960'lı yıllardan itibaren en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısı ülke konumunda yer almakta ve dünya fındık sektörüne yön vermektedir. Bu çalışmada özellikle fındık üretimi yapan dört büyük üretici olan Türkiye, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya'nın fındık üretimi ve fındık üretiminde kullandığı yetiştirme teknikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiş, üretimin yapıldığı tarımsal işletmelerde uygulanan üretim teknikleri sonucunda elde edilen nihai ürünün, fındık sektöründeki yeri istatistiksel veriler ile karşılaştırmalı olarak yorumlanmıştır. Fındık üretiminde Avrupa Birliği, ABD ve Türkiye'de uygulanan tarımsal politikalarla fındık sektörünün geleceği için üretimde, ihracatta ve ithalatta uygulanması gereken yöntemler hakkında çözüm önerilerine de yer verilmeye çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler: Üretim Teknikleri, Fındık Sektörü, İstatistiksel Veriler, Tarımsal Politikalar.
dc.description.abstractHazelnut, specifically used in chocolate and confectionery industry in World, is a type of hard-shell fruit also consumed as a snack, was first farmed at dates back on 2838 BC. Turkey has the best growing conditions for the cultivation of hazelnuts in the world. It is the largest hazelnut producer and exporter, giving the market share direction to hazelnut sector since 1960s. In this study, four major manufacturers Turkey, Italy, United States and Spain, which are engaged in the production of hazelnuts, are examined by comparing the cultivation techniques used in the production of nuts and position of final product in world market interpreted with statistically data as per the product obtained by manufacturing techniques, applied in the agricultural enterprises. Solution proposals have been submitted about the methods to be applied in European Union, United States and Turkey, for the future of agricultural politics in production, exports and imports in hazelnut industry.Keywords: Production Techniques, Hazelnut Sector, Statistical Data, Agricultural Policies.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleTürkiye`deki tarımsal işletmelerde fındık üretim teknikleri ve Dünya`daki benzerleriyle karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparison of hazelnut production techniques in agricultural enterprises between Turkey and the World
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİşletme Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBusinesses
dc.subject.ytmAgricultural enterprises
dc.subject.ytmProduction
dc.subject.ytmProduction techniques
dc.subject.ytmHazelnut
dc.subject.ytmAgricultural policies
dc.identifier.yokid441570
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityHALİÇ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid342393
dc.description.pages120
dc.publisher.disciplineİşletme Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess