Kolorektal kanser öncesi beslenme alışkanlığının incelenmesi
dc.contributor.advisor | Aksoy, Güler | |
dc.contributor.author | Güven, Elif | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T14:52:43Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T14:52:43Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/89871 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, kolorektal kanser öncesi beslenme alışkanlığını belirlemek ve bu doğrultuda hemşirelik uygulamaları ve sağlıklı/hasta birey/aile/toplum eğitim programlarına ilişkin önerilerde bulunmak amacı ile yapıldı.Araştırma, 25 Mayıs?25 Ağustos 2010 tarihlerinde, bir devlet hastanesi ile bir eğitim ve araştırma hastanesi genel cerrahi servislerinde kolorektal kanser tanısı ile yatan 105 hasta ile yapıldı. Veriler, ilgili literatür doğrultusunda geliştirilen veri toplama formu ile elde edildi ve sayı, yüzdelik, ortalama, standart sapma, gruplar arasındaki farklılıklar için Ki-Kare testi ile analiz edildi.Hastaların %42,9'unun ek hastalığı olduğu, %81'inin son beş yılda kolorektal kansere yönelik tarama/test yaptırmadığı, %21,9'unun ailesinde kolorektal kanser olduğu, %61,9'unun sağlık durumunu iyi olarak düşündüğü, %49,5'inin pre-obez olduğu, %74,3'ünde kilo kaybı olduğu, %60'ının kendi söylemlerine göre beslenme sorunu yaşamadığı, ancak son üç ayda besin tüketiminde azalma olduğu belirlendi.Yaş ile düzenli spor yapma ve yoğurt tüketimi, cinsiyet ile sigara kullanımı, sigara ve alkol tüketimi ile ailede kolorektal kanser öyküsünün varlığı arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,005).Bu sonuçlar doğrultusunda; kolorektal kanserli hastaların beslenme sorunları belirlenerek diyet uzmanları ile iş birliği içerisinde, gereksinimlere yönelik bakım ve sağlıklı/hasta birey/aile/topluma yönelik etkin kanserden korunma ve beslenme eğitim programlarının geliştirilmesi, denetlenmesi ve periyodik olarak tekrarlanması önerilmektedir.Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, Beslenme alışkanlığı, Sağlık Eğitimi. | |
dc.description.abstract | This study was done to determine the nutrition habits before colorectal cancer occurs and to make suggestions about the nursing implications and education programs of healthy/ill individual/family/society.The study was done between 25th May- 25th August in a state hospital and in an education and study hospital in services of general surgery among 105 patients with the diagnosis of colorectal cancer. The data was acquired by using the form developed for related literature and the analysis was done by independent sample Chi-square distribution to identify the difference between numbers, average, standard deviation and groups.It was estimated that %42.9 of patients had additional illness, %81 had not done any screening/test devoted to colorectal cancer, %21.9 had colorectal cancer in family, %61.9 thought their state of health was good, %49.5 were pre-obese, %74.3 had weight loss, %60 said they had no nutrition problems, but had decrease in food consumption.There was found statistical significant relation between age and making sport and eating yogurt, gender and smoking, smoking and alcohol drinking and having colorectal cancer in family (p<0.005).In this direction: it is advised to determine the nutritional problems of patients with colorectal cancer, to develop efficient training programs of prevention from cancer and nutrition towards requirements of healthy/ill individual/family/society in cooperation with dietician.Key Words: Colorectal cancer, Nutritional habits, Health education. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Hemşirelik | tr_TR |
dc.subject | Nursing | en_US |
dc.title | Kolorektal kanser öncesi beslenme alışkanlığının incelenmesi | |
dc.title.alternative | Analysing course of feeding before colorectal cancer | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Hemşirelik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Neoplasms | |
dc.subject.ytm | Colorectal neoplasms | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutritional habits | |
dc.subject.ytm | Health education | |
dc.identifier.yokid | 385084 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HALİÇ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 271958 | |
dc.description.pages | 80 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |