Show simple item record

dc.contributor.advisorOrak, Elmas
dc.contributor.authorBilge Işik, Neslihan
dc.date.accessioned2020-12-04T14:52:31Z
dc.date.available2020-12-04T14:52:31Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/89865
dc.description.abstractBu araştırma, herhangi bir sebeple hastaneye başvuran hastalarda obezite, beslenme durumu ve kan lipid düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacı ile kesitsel, tanımlayıcı olarak planlandı, yürütüldü ve sonuçlandırıldı. Örneklemin oluşturulmasında hastalara tesadüfi örneklem yöntemiyle belirlendi. Katılımcılara 36 sorudan oluşan anket doldurtuldu. Hastaların; Total kolesterol, Trigliserid, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol ve AKŞ tetkikleri ve Vücut ağırlığı, Boy uzunluğu, BKİ, Bel çevresi, Kalça çevresi, BKİ ölçümleri yapıldı, veriler ankete kaydedildi. Veriler, ?SPSS 11,0 for Windows? istatistik paket programında değerlendirildi. Verilerin aritmetik ortalaması, standart sapması, standart hatası ve en alt -en üst değerleri hesaplandı. Bireylerin antropometrik ölçümleriyle beslenme alışkanlıkları ve kan bulguları arasındaki ilişkiler ?t? testi ve Anova testi uygulanarak ve p<0,05 anlamlılık düzeyinde irdelendi. Çalışmaya katılanların 30'u kadın, 20'si erkek olup yaşları 22-66 yıl arasında ve yaş ortalaması 45,1 yıldır. Hastaların %64'ünün evli, %20'sinin çalışmadığı, % 20'sinin okur-yazar olmadığı görüldü. Hastaların %86'sının öğün atladığı, %61,1'inin öğün atlama nedeni olarak?isteksizliği?gösterdiği sonucu elde edildi. Bireylerin %32'si öğün aralarında çay, kahve tüketiyordu ve sigara içme oranı %54, alkol içme oranı % 12 olarak saptandı. Bireylerin %73'ünün spor yapmadığı saptandı. Bireylerin %46'sının şişmanlık ve kolesterol ile ilgili eğitim almadığı, eğitim alan bireylerin %73'ünün doktordan, %13'ünün hemşireden eğitim aldığı belirlendi. Katılımcıların boy uzunluğu 164,5cm, vücut ağırlığı da 81,4kg, bel çevresi 109,9cm, kalça çevresi 108,5cm, bel/kalça oranı 0,9'dur. BKİ ortalaması 36,9kg/m²'dir. Kadınların %50'sinin, erkeklerin %30'unun hafif şişman olduğu görülmektedir. Biyokimyasal incelemede ortalama değerler şöyleydi; Total kolesterol 225,8mg/dl, Trigliserid 190,1mg/dl, LDL 157,6mg/dl, HDL 43,7mg/dl, AKŞ 126,6mg/dl. Erkek hastalardan bel çevresi 102> ve ?92 cm (n=3) olanların Total Kolesterol, Trigliserid, HDL, AKŞ düzeyleri, ?102 cm (n=17) olan erkeklerin LDL düzeyi istatistiksel olarak daha fazla bulundu. Hastalardan kalp hastalığı olanların Total Kolesterol, Trigliserid, LDL, AKŞ düzeyler istatistiksel olarak daha yüksek bulundu (p<0,05). Hastaların sebze tüketimi artıkça Total Kolesterol, LDL, HDL düzeylerinin de arttığı saptandı. Hastaların et tüketme oranı artıkça Total Kolesterol, Trigliserid, LDL, HDL, AKŞ düzeylerinin azaldığı sonucu elde edildi. Alkol tüketen hastaların Trigliserid ve AKŞ düzeyleri daha yüksek olarak bulundu (p<0,05). Sigara içmeyen hastaların Total Kolesterol, Trigliserid, LDL, HDL düzeylerinin sigara içenlere oranla istatistiksel olarak daha fazla olduğu saptandı. Elde edilen bu sonuçlar literatür ile uyumlu değildir.Anahtar Kelimeler: Obezite, Beslenme, Kan Lipidleri, Beden Kütle indeksi (BKİ),
dc.description.abstractInvestigation of Relation between Obesity ? Nourishment Status and Blood Lipid Profile of Patients Applying for Any Reason to Internal Medicine Polyclinic of State Hospital of Silvan, DiyarbakırThis research was performed as a cross-sectional and descriptive study with the aim of examining the relation between obesity?nourishment and blood lipid level of the patients who applied to the hospital for any reason. The smaple consists of randomly selected 50 person, 30 women and 20 men. The Participants were asked to answer the questionnaire consisted of 36 questions. Total Cholesterol, Triglyceride, LDL-Cholesterol, HDL-Cholesterol and Fasting glucose tests and body weight, height, Body Mass Index, waist round, hip round, Waist-Hip Ratio measurements of the participants were measured and the data were recorded in the survey. The data were assessed by means of Statistics Packet programme ?SPSS 11.0 for Windows?. The arithmetical mean, standard deviation, standard error and the lowest and highest values of data were calculated. By means of anthropometrical measurement of the individuals, the relation between their nourishment habits and blood findings were examined by applying ?Student t? and ?Annova? tests. The significance level was accepted as p<0,05. According to the results obtained, the ages of participants were from 22 to 66 years and the average age was 45,1 years. It was observed that 64% of the participants were married, 20% were unemployed, 20% were illiterate 20% were primary school graduates. The results were obtained as 86% of the participants skipped a meal, and the reason for this was 61% because of ?unwillingness? to eat. It was found out that 32% of the individuals consumed tea and coffee in intervals, and that smoking rate was 54%, alcohol taking rate was 12% among them. It was fixed that 73% of participants did not do any sports. It was found out that 46% of the individuals did not receive any education about obesity and cholesterol, and the ones receiving education had it 73% from doctors and 13% from nurses. In average, the height of the participants was 164,5±1,4cm, and their body weight was 81,4±1,4kg, waist round was 109,9±1,3cm, their hip round was 108,5±1,12cm, waist and hip rate was 0,9±0,6. It can be seen that 50% of women and 30% of men are slightly fat. In bio-chemical examination, the mean values were found as follow: Total cholesterol: 225,8 mg/dl, triglyceride:190,1 mg/dl, LDL: 157,6 mg/dl, HDL: 43,7 mg/dl, (FBG) fasting blood glucose:126,6 mg/dl. Total cholesterol, triglyceride, HDL, AKS levels of the male patients whose waist round were 102> and ?92 cm (n=3) were found more than that of the males whose LDL levels were ?102 cm (n=17) statistically. Total cholesterol, triglyceride, LDL, AKS levels of the patients who were suffering from heart diseases were found higher statistically (p<0,05). It was found out that Total cholesterol, triglyceride, LDL, HDL of the patients increased the more vegetables they consumed. It was found out that the more the rate of the patients? meat consumption increased, the lower their total cholesterol, triglyceride, LDL, HDL, AKS levels were. The triglyceride and AKS levels of the patients who consumed alcohol were found higher (p<0,05). The total cholesterol, triglyceride, LDL, HDL levels of the patients who did not smoke were found higher than that of smoking ones statistically. The results obtained in this study do not correspond with the literature.Key words: Obesity, Nourishment, Blood Lipids, Body Mass Index (BMI)en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHemşireliktr_TR
dc.subjectNursingen_US
dc.titleDiyarbakır Silvan İlçesi Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Polikliniğine herhangi bir sebeple başvura hastalarda obezite-beslenme durumu ve kan lipid profili arasındaki ilişkinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of relation between obesity ? nourishment status and blood lipid profile of patients applying for any reason to Internal Medicine Polyclinic of State Hospital of Silvan, Diyarbakır
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHemşirelik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmDiyarbakır-Silvan
dc.subject.ytmHospitals-public
dc.subject.ytmInternal medicine
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmLipids
dc.subject.ytmBody mass index
dc.identifier.yokid388196
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHALİÇ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid271970
dc.description.pages175
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess