Show simple item record

dc.contributor.advisorAlphan, Müveddet Emel
dc.contributor.authorSancak, Esra Yasemin
dc.date.accessioned2020-12-04T14:50:47Z
dc.date.available2020-12-04T14:50:47Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/89813
dc.description.abstractKronik inflamasyon günümüzde sağlığımız için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Besin Duyarlılığı ve kronik inflamasyon ile bağlantılı olduğu gösterilen hastalıkların bazıları İrritabl Barsak Sendromu (İBS), Chron's gibi gastro-intestinal bozukluklar, obezite, tip 2 diyabet, hipertansiyon, ateroskleroz, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), depresyon, baş ağrısı ve migrendir . Bu çalışma, ?Besin Duyarlılığı Testi Uygulanan Kişilerin Beslenme Tedavisi Öncesi ve Sonrası Sağlık Durumlarındaki Değişikliklerin Saptanması? amacıyla planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Gözlem çalışması, 2006-2012 yılları arasında ImuPro 100 Plus Besin Duyarlılığı Testi sonucuna göre beslenme danışmanlığı almak için başvurup araştırmaya katılmayı kabul eden ve en az 2 ay boyunca beslenme danışmanlığını sürdürmüş 417 bireye; yaş, ağırlık, boy, cinsiyet, sağlık durumları, yaşam şekli, beğenileri ve besin duyarlılıklarına uygun tıbbi beslenme tedavisi önerilmiş ve belirli aralıklarla takip edilmiştir. Tıbbi beslenme tedavisi öncesinde ve sonrasında, bireylerin sözel ifadelerine dayanan fayda görülme oranları değerlendirilmiştir. Bulgular değerlendirildiğinde; besin antijenlerine karşı spesifik IgG'nin belirlenmesinin ve buna yönelik diyet tedavisinin başağrısı %78.4, migren %70.2, göz kapaklarında şişlik %81.9, gözlerde kızarıklık %72.4, gözlerde sulanma %66.7, saç-tırnak kırılması %78.6, deride kuruma %81.8, akne %71.2, ciltte kızarıklık %75.0, mide bulantısı %80.0, şişkinlik %93.8, gaz %85.8, reflü %78.2, diyare %77.3, konstipasyon %86.8, adale ağrısı %75.7, depresyon %87.9, hiperaktivite %69.2, anksiyete %88.5, kronik yorgunluk %85.8, ödem %81.0, kilo verememe %93.7 oranlarında olumlu yönde değişiklik göstermiştir. Duyarlılık bulunan besinlerden sakınmanın kronik inflamatuar hastalıklarının oluşum ve gelişimini azaltabileceği, yaşam kalitesini artırabileceği, ilaç kullanımını azaltabileceği düşünülmekte ve bu konuda toplumu insanları bilinçlendirecek, eliminasyon diyetlerini önerip uygulanmasını sağlayacak tek sağlık profesyonelinin diyetisyenler olması gerektiği önerilmektedir.
dc.description.abstractChronical Inflammation is an important threat for our health nowadays. As there are several evidences that Nutrient Sensitivity and Chronical Inflammation is responsible for the Gastrointestinal Disorders as Irritable Bowel Syndrome (IBS), Obesity, Diabetes type 2, Hypertension, Atherosklerosis, Osteoporosis and Metabolic Diseases together, Behavioral Disorders as Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) and Depression; Headache and Migraine. This work is planned and done with the purpose of ?Determination of the Changes in Health Conditions before and after the Nutrition Therapy for the People who are applied Nutrient Sensitivity Tests?. The observation study has been applied to 417 people who had ImuPro 100 Plus Tests and who applied for a Nutrition Therapy and who got at least 2 month long Nutrition Therapy between 2006 to 2012. To these people suitable medical Nutrition Therapy was recommended concerning their ages, weights, heights, genders, health conditions, life styles, interests and Nutrient Sensitivities and they have been observed in particular intervals. Moreover, the rate of utilization from the Therapy have been examined before and after the Therapy considering the individual opinions of the people. After the nutritional therapy the results decreased: Headache %78.4, Migraine %70.2, Vertigo, Swelling of the Eyelids %72.4 and Watering in the eyes %66.7, Breakable hairs and nails %78.6, Drying in the skin %81.8, Acne %71.2, Itchiness in the skin %75.0, Nausea %80.0, Bloated feeling %93.8, Flatus %85.8, Reflux %78.2, Diarrhea %77.3, Constipation %86.8, Muscle pain %75.7, Depression %87.9, Hyperactivity %69.2, Anxiety %88.5, Chronical Fatigue %85.8, Edema %81.0 and Inability to lose weight 93.7. It is presumed that avoiding these Nutrients will prevent or slow down the development and occurring of Chronical Inflammatory Diseases and increases the life quality, and decreases the side effects connected with the medication use and medications. It is important that the only health professionals are the Dieticians to recommend elimination diets, and to provide these diets to be applied and to inform people in the society.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleBesin duyarlılığı testi uygulanan kişilerin beslenme tedavisi öncesi ve sonrası gözlem çalışması
dc.title.alternativeObservation study of the changes in health conditions before and after the nutrition therapy for the people who are applied nutrient sensitivity tests
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmInflammation
dc.subject.ytmImmunoglobulin G
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmFood hypersensitivity
dc.subject.ytmTreatment
dc.identifier.yokid424652
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHALİÇ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid294192
dc.description.pages91
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess