dc.contributor.advisor | Özerson, Zeynep | |
dc.contributor.author | Andaç Öztürk, Serap | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T14:50:31Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T14:50:31Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/89805 | |
dc.description.abstract | ÖZETBu çalışmadaki amaç; kanserli hastaların beslenme alışkanlıklarını ve besin tüketim sıklığını hastalık öncesi ve sonrası inceleyerek genel olarak ne gibi değişiklikler yapıldığını, bu değişiklikleri yaparken beslenme bilgi düzeylerinin ne durumda olduğunu ve besin takviyesi olarak en fazla hangilerinin, ne amaçla kullanıldığını, besin takviyesi kullanım durumlarının kimler tarafından şekillendirildiğini saptamaktır. Araştırmaya; Medicana International İstanbul Hastanesi onkoloji bölümüne başvuran 116 kanser hastası katılmıştır. Bireylere genel bilgiler, beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgi düzeyleri, hastalık öncesi ve sonrası besin tüketim sıklıklarını sorgulayan anket yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 15.0 programı kullanılmıştır. Anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Bulgular değerlendirildiğinde; bireylerin %64,7'si kadın, %35,3'ü erkek ve yaş ortalaması 56± 13,1 yıldır. Bireylerin %28.4' ünün daha çok doktor tavsiyesi ile besin takviyesi kullandıkları (%75,8) ve %75 oranında tedaviye destek amacıyla aldıkları saptanmıştır. Besin takviyesi kullanımı yaş, cinsiyet, tanı türü ile ilişkili olmayıp, besin takviyesi olarak en fazla omega 3 kullanılmaktadır. Besin takviyesi kullanan hastaların pişirme yöntemi olarak kızartma kullanma oranı, kullanmayan bireylere göre anlamlı düşük bulunmuştur (p<0.05). Bireylerin diyetisyene başvurma oranı %2,6' dır. Over- serviks kanserli bireylerin hastalık öncesi domates ve çay tüketme sıklığı anlamlı düşük (p<0.05), tanı sonrası çay tüketim sıklığı da anlamlı düşük bulunmuştur (p<0.05). Baş boyun kanserli bireylerin tanı sonrası kepek ekmek tüketim sıklığı anlamlı düşük iken (p<0.05), prostat kanserli bireylerin tanı sonrası hamur tatlısı tüketme sıklığı anlamlı yüksek bulunmuştur (p<0.05). Tüm bireylerin tanı öncesi ve sonrası besin tüketim sıklıklarına bakıldığında ise daha sağlıklı seçimlere yöneldikleri gözlemlenmiştir. Beslenme konusunda bireylerin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaların arttırılmasının yararlı olacağı düşünülmüştür.ANAHTAR SÖZCÜKLER; kanser, besin takviyesi kullanımı, besin tüketimi | |
dc.description.abstract | SUMMARYDietary habits, knowledge level of nutrition, use of dietary supplements of patients with cancer and comparison of these parametersThe aim of this study is to determine the pre and post diagnostic dietary habits, and food consumption frequency of patients, to investigate what kinds of changes they did during this period of time, to determine their dietary knowledge while performing this changes, and also to determine which dietary supplements they used more, (and with what purposes) and by whom these dietary supplements were advised. 116 patients from oncology department of Medicana International İstanbul Hospital were included in the study. Questionnaire about spesifications, diatery knowledge levels, pre and post diagnostic dietary frequencies was performed by face to face interview. SPSS for Windows 15.0 program has been used for the statistical analysis of the study findings, p<0.05 was accepted as the degree of significance. When the findings were evaluated; 64,7% of patients were women, 35,3% of them were men and the mean age was 56± 13,1 years. It is found out that 28.4% of patients were using supplements, they mostly started to use with the advise of doctor (75,8%), and 75% of them were using the supplements for support of their treatment. It is determined that usage of supplement was not related with age, gender and type of cancer, that the most commonly used supplement was omega 3. The patients who use supplements were using frying as cooking method statistically lower than patients who did not use supplements (p<0.05). It is found out that 2,6% of patients consulted with dietitian. Tomato and tea consuption of patients with over-cervical cancer diagnosis was found to be statistically lower before the diagnosis (p<0.05). Also these patients tea consuption was found to be statistically lower after the diagnosis (p<0.05). It is found that patients with head-neck cancer diagnosis consume statistically lower bran bread after diagnosis (p<0.05). It is found that patients with prostate cancer diagnosis consume statistically more dumpling after diagnosis (p<0.05). When pre and post diagnostic food consumption frequencies evaluated it is found out that patients were more likely to make healtier choices after the diagnosis. It is considered that increase of studies aiming to increase awareness of patients about nutrition could be useful for patients.KEY WORDS: cancer, use of food supplement, food consumption | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Kanserli hastaların beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgi düzeyleri, besin takviyesi kullanım durumları ve bunların karşılaştırılması | |
dc.title.alternative | Dietary habits, knowledge level of nutrition, use of dietary supplements of patients with cancer and comparison of these parameters | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Neoplasms | |
dc.subject.ytm | Cancer patients | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutritional habits | |
dc.subject.ytm | Feeding behavior | |
dc.subject.ytm | Nutrition surveys | |
dc.subject.ytm | Food | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.identifier.yokid | 437807 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HALİÇ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 314298 | |
dc.description.pages | 125 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |