dc.contributor.advisor | Beyhan, Yasemin | |
dc.contributor.author | Coşkun, Başak | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T14:47:53Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T14:47:53Z | |
dc.date.submitted | 2013 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/89723 | |
dc.description.abstract | Araştırma; Medilife Sağlık Grubu?nun Çapa Hastanesinde Diyet Polikliniği?ne başvuran bireylerin başvuru nedenleri ve beslenme durumlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin %76,0?ı kadın, %24,0?ı erkek olup; yaş ortalaması kadınlarda 33,0±12,0, erkeklerde ise 35,3±12,7 yıldır. Katılımcıların; %18,0?ı adölesan, %62,0?ı yetişkin kadın, %20,0?ı yetişkin erkektir. Araştırmaya alınanların büyük çoğunluğu üniversite mezunudur (%48,0). Bireylerin sadece %24,0?ının herhangi bir sağlık problemi bulunmamaktadır. En fazla görülen sağlık problemi diyabet (%34,0) olup; bunu obezite (%29,0), kalp-damar hastalıkları (%24,0) ve anemi (%20,0) takip etmektedir. Katılımcıların Beden Kütle İndeksi (BKI) ortalaması 31,2±7,4 olup, sadece %11,0?ının BKI?sı normal sınırlarda olup; %27,0?ının ise BKI?sı 35?in üzerindedir. Bireylerin %57,0?ı daha önce en az bir kez diyet uyguladığını belirtmiş olup, diyet uygulayanların %57,9?u diyetisyen yardımı almıştır. Bireylerin günlük posa alımı incelendiğinde; adölesanların %55,6?sı, yetişkin erkeklerin %40,0?ı ve yetişkin kadınların %38,7?sinin yetersiz posa tükettiği görülmüştür. Adölesanların çoğunun günlük posa, A, E, tiamin, C vitaminlerini ve folik asiti, minerallerden ise; potasyum, kalsiyum, magnezyum ve demiri yetersiz tükettiği belirlenmiştir. Yetişkin kadınların, B1 vitaminini, folik asiti ve demiri yetersiz tükettikleri; sodyum ve fosforu ise önerilenden daha fazla tükettikleri bulunmuştur. Yetişkin erkeklerin de sodyum ve fosforu daha fazla tükettikleri saptanmıştır. Yetişkin erkeklerin, total enerji, karbonhidrat, protein, folik asit, sodyum, potasyum, demir, magnezyum ve çinko tüketimleri yetişkin kadınlara göre fazla iken; sadece A vitamini tüketimleri daha azdır (p<0,05). Yetişkin erkeklerin B6 ve C vitamini tüketimi adölesanlara göre daha fazla bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak beslenmenin yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum ve alışkanlıklar gibi pek çok faktörden etkilendiği anlaşılmaktadır. Bu konuda yapılacak plan ve politikalar toplumun çeşitli özellikleri göz önüne alınarak geliştirilmelidir. Anahtar Sözcükler: Yetişkin, adölesan, beslenme durumu | |
dc.description.abstract | This study was conducted to determine, profile of the individuals who were reffered to Diet Policlinic in Çapa Hospital of Medilife Health Group, the applicant of the causes and nutritional status. Individuals participating in the study; 76,0% women and 24,0% men, were the averege age of women 33,0±12,0 and 35,3±12,7 years for men. Of the participants 18,0% adolescent, 62,0% adult women and 20,0% were adult men then. The majority of those study were university graduates (48,0%). Individuals only 24,0% has any health problems. The most common health problems are; diabetes mellitus (34,0%), obesity (29,0%), cardiovasculer diseases (24,0%) and anemia (20,0%). The averege of (Body Mass Index) BMI is 31,2±7,4 and only 11,0% have standart averege; 27,0% has over 35 of BMI. The participants of 57,0% is mentioned earlier practiced at least once a diet, and 57,9 of this group for helping from a dietician. The majority of adolescents were consumed insuffcient dietary fiber, A, E, thiamine, vitamin C and folic acid, potassium, calcium, magnesium and iron. It was found that; adult women consumed insufficient B1, folic acid, iron and also sodium, phosphorus consumed more than recommended. In adult male consumed sodium and phosphorus more than recommended to. The consumption of adult male; total energy, carbohdyrate, protein, folic acid, sodium, potassium, iron, magnesium and zinc higher than adult female and less than A vitamins (p<0,05). The consumption of male B6 and C vitamins higher than adolescents (p<0,05). As a result; age, gender, educational level, marriage and habits are influenced by many factors. Plans and policies on this subject should be developed taking into consideration the various features of the community.Key words: Adult, adolescents, nutritional status | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | İstanbul`da özel bir hastanenin diyet polikliniği`ne başvuranların bazı özelliklerinin ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | The evalution of characteristics and nutritional status of patients applied to the diearry policlinic of a private hospital in İstanbul | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Istanbul | |
dc.subject.ytm | Hospitals-private | |
dc.subject.ytm | Diet | |
dc.subject.ytm | Adults | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutritional habits | |
dc.subject.ytm | Nutrition surveys | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.subject.ytm | Adolescents | |
dc.identifier.yokid | 10018273 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HALİÇ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 340662 | |
dc.description.pages | 76 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |