Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzerson, Zeynep
dc.contributor.authorYilmaz, Hatice Kübra
dc.date.accessioned2020-12-04T14:42:57Z
dc.date.available2020-12-04T14:42:57Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/89562
dc.description.abstractBu çalışmada adölesanların beslenme alışlanlıkları ile sınav kaygısı ve depresyon arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Isparta ilmerkezinde bulunan iki devlet lisesinde eğitimine devam eden 16-18 yaş arası, 47 kız, 53 erkek olmak üzere toplam 100 öğrenciden oluşmuştur. Veri toplama aşamasında, katılımcıları tanımak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan `Kişisel Bilgi Formu`, `Çocuklarda Depresyon Ölçeği (ÇDÖ)`, `Sınav Kaygısı Ölçeği` kullanılmıştır. Bu ölçekler araştırma öncesinde kurumdan izin ve öğrencilerden sözel onam alınarak, öğrencilere bir ders saati içerisinde arka arkaya uygulanmıştır. Toplanan verilerin dağılımına uygun olarak SPSS 20.0 programındaki frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde gibi betimsel istatistiklerden faydalanılmış, Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis testleri kullanılarak, ilişki analizlerinde ise Spearman's rho korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Araştırma bulgularına göre; depresyon ve sınav kaygısı düzeylerini, cinsiyet, VKİ, öğün atlama, kahvaltı düzenleri değişkenleri ile ayrı ayrı karşılaştırdığımızda istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılaşma bulunmuştur (p<0,05). Ara öğünde çikolata tüketimi ve şekerli besinler, çikolata-gofret, tatlı-börek-çörek tüketim sıklıkları ile sınav kaygısı arasında pozitif doğrusal anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir (p<0,05), fakat bu değişkenler ile depresyon arasında ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Ayrıca, depresyon ile sınav kaygısı düzeyleri arasında da pozitif yönde istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardır (p<0,01). Ancak, depresyon ve sınav kaygısı düzeylerini, yaş ve uyku süresi değişkenleri ile karşılaştırdığımızda anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Çocuk ve adölesanlar, beslenme ve ruh sağlığı açısından sağlıklı olmaları için, uzmanların desteği ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve sağlıklı beslenme konusunda teşvik edilmelidir.
dc.description.abstractIn this study the relationship between eating habits of adolescents and exam anxiety and depression was researched. The research sample consisted of a total of 100 students (47 girls and 53 boys) continued their education at the two state high schools located in Isparta and are between 16-18 ages. During data collection, to identify the participants the `Personal Information Form`, `Children's Depression Scale (CDS),` `Exam Anxiety Scale` which were prepared by the researcher are used. These scales were administered to the students in succession in one lesson with the permission of the institutions and the verbal confirmation of the students that were taken before the research. In accordance with the distribution of the collected data, the obtained data was analyzed using descriptive statistics such as mean, standard deviation and percentage in the SPSS 20.0 software. Spearman's rho correlation coefficient was calculated with correlation analysis by using Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis tests. According to research findings; when we compared the individuals' test anxiety and depression levels with gender, BMI, skipping meals, breakfast habit as a snack variables statistically significant differences were found. A significant positive linear correlation (p<0,05) was determined between exam anxiety and frequent consumption of chocolate and confectionary foods, chocolate wafer, sweet-pie-bun during snack time. But, relationship between these variables and depression was not found (p>0,05). In addition, there is a statistically significant positive relationship between exam anxiety and depression levels. However, when we compared the level of exam anxiety and depression with age, sleeps duration variables; there was no significant difference. For the health of children and adolescents in terms of nutrition and mental health, they should be ebcouraged for healthy lifestyle and behaviour and healthy eating with the support of experts.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleAdölesanların yeme tutumları, sınav kaygısı ve depresyon yönünden incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation on adolescents in relation to eating attitudes, exam anxiety and depression
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAdolescents
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmDepression
dc.subject.ytmAnxiety
dc.subject.ytmTest anxiety
dc.identifier.yokid10082494
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHALİÇ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid396511
dc.description.pages102
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess