dc.contributor.advisor | Beyhan, Yasemin | |
dc.contributor.author | Günsoy, Gülper Hülya | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T14:48:07Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T14:48:07Z | |
dc.date.submitted | 2013 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/89492 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma İstanbul'da özel bir hastanede beslenme ve diyet polikliniğine başvuran 18-65 yaş arası 64'ü kadın, 36'sı erkek toplam 100 yetişkin bireyin yaşam kalitesi ile beslenme durumu ve bazı antropometrik değerler arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Katılımcılara demografik özellikleri, sağlık ve beslenme durumu bilgileri, yaşam kalitesini belirlemek amacı ile SF-36 ölçeği (toplamda 100 puan üzeinden), besin tüketim durumları ve bazı antropometrik ölçümleri içeren bir anket yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 37,16±11,62 yıl?dır. 18-29 yaş aralığında olanların genel sağlık puanları 69,84±16,18, diğer katılımcılardan anlamlı ölçüde daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Beslenme ve diyet polikliniğine kilo almak için başvuran katılımcıların (%10,0), genel sağlık puanları, diyabet nedeniyle başvuranlardan (%12,0) daha yüksek bulunmuştur. Katılımcıların çoğu öğün atlarken (%69,0), öğün atlamayan katılımcıların (%11,0) genel sağlık puanları 72,27±17,99, öğün atlayanlardan anlamlı ölçüde daha yüksek 56,62±19,09 bulunmuştur (p<0,05). Katılımcıların BKI(kg/m²) arttıkça, fiziksel fonksiyonellik, genel sağlık, sosyal fonksiyonellik, ruh sağlığına ilişkin puanları azalmaktadır (p<0,05). Sonuç olarak bireylerin beslenme alışkanlıklarının ve antropometrik ölçümlerinin yaşam kalitesini etkilediği görülmektedir. Bu nedenle bireylere sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak, yaşam kalitesini arttırıp sağlıklı bir ömür sürdürmesine yardımcı olacaktır. | |
dc.description.abstract | The present study has been conducted to analyze the association between quality of life and dietary habits and some anthropometric measurements, of a total number of 100 adults consisted of 64 females and 36 males aged between 18-65 years old who applied to diet and nutrition outpatient clinics in a private hospital setting in Istanbul. A questionnaire comprehending subjects' demographical characteristics, health and nutritional status, SF-36 QoL to analyze quality of life (over 100 points), food consumption and some anthropometric measurements has been filled in an interview. The mean age (± SE) of subjects? was 37,16 ±11,62 . The general health scores of subjects in the 18-29 year-old group was found to be significantly higher than the other groups, respectively (p<0,05). The general health scores of the subjects who applied to the diet and nutrition clinics to gain weight (10%) was found to be higher than the subjects who applied for diabetes (12,0%). Most of the subjects (69,0%) was found to skip meals while general health scores of subjects who did not skip meals (11,0%) was found to be significantly higher than the ones who skipped. BMI (kg/m²) of the participants was inversely related with the physical functionality, general health status, social functionality, psycological scores (p<0,05). As a result, dieatry habits and anthropometric measures of adults was found to affect the quality of life. Thus, having people to gain healthy eating habits will increase the quality of life and live healthy. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Yetişkin bireylerin yaşam kalitesi ile besin tüketim alışkanlıkları ve bazı antropometrik parametreler arasındaki ilişkinin saptanması | |
dc.title.alternative | The analysis of association of quality of life and dietary habits and some anthropometric parameters of the adults | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Quality of life | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.subject.ytm | Adults | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutrition surveys | |
dc.subject.ytm | Anthropometry | |
dc.identifier.yokid | 10016963 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HALİÇ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 340660 | |
dc.description.pages | 78 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |