Show simple item record

dc.contributor.advisorÖngün Yılmaz, Hande
dc.contributor.authorKarademir, Merve
dc.date.accessioned2020-12-04T14:39:30Z
dc.date.available2020-12-04T14:39:30Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-07-20
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/89455
dc.description.abstractBu çalışma, özel bir merkeze başvuran yetişkin kadınların sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile yeme tutumları arasındaki ilişkiyi araştırmak amacı ile tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırma olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Çalışma, İstanbul'da bir merkezde yaşları 18-64 arasında değişen 283 kadın bireyle gerçekleştirilmiştir. Bireylerin sosyo-demografik özellikleri, sağlık durumları, genel beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite durumları araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ile katılımcılara yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmış olup, antropometrik ölçümleri alınmıştır. Bireylerin beslenme durumları 3 günlük besin tüketim kaydıyla belirlenmiştir. Bireylerin yeme tutum bozukluğu riskini saptama amacıyla 40 sorudan oluşan Yeme Tutum Testi(YTT-40) kullanılmıştır. Bireylerin YTT-40 sonucuna göre puanlarının ortalaması 18,7±9,1'dir. Bireylerin YTT-40 risk profili sınıflaması sonucuna göre %43,8'inin yeme bozukluğu riski düşük, %48,4'ünün orta, %7,8'inin yüksek olduğu saptanmıştır. Bireylerin sosyo-demografik özellikleri, sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite yapma durumları ile YTT-40 risk sınıflaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır(p>0,05). Bireylerin YTT-40 risk sınıflamasıyla BKI sınıflaması, boy ve yağ kitlesi (kg) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p:0,03-p:0,08-p:0,038)(p<0,05). Normal ağırlıkta olan bireylerdeki yeme bozukluğu riski yüksek, kilolu ve obez bireylerde düşük bulunmuştur. Düşük risk yeme bozukluğu olan bireylerin yağ kitlesi(kg) ortalamaları, orta risk yeme bozukluğu olanlardan daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, diyetisyene başvuran bireylerin öncelikle yeme tutumları değerlendirilmeli ve multidisipliner bir yaklaşım ile bireylerin sağlıklı beslenme ve yeme tutum davranışları üzerinde etkili bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır.Anahtar kelimeler: Yeme bozuklukları, YTT-40, yeme tutum testi, beslenme alışkanlıkları.
dc.description.abstractDetermination of Eating Attitudes of Adults Women Who Applies to Private Center This descriptive and cross sectional study has conducted in order to investigate the relationship between healthy life style behaviours and eating attitudes using data from adult women who consulted private clinic. The study was carried out in 283 adult women aged 18-64. The questionnaire prepared by researcher is done to participants via face to face which includes characteristics of sociodemographic, health condition, physical activity and general nutrition behaviour and also anthropometric measurements of participants are obtained. An assessment of participants' nutritional status evaluated by using 3 days dietary intake. The Eating Attitude Test (EAT-40) is used to asses the risk of eating attitude disorder which includes 40 questions. The average of participants' was 18,7±9,1. The %43,8 of participants was detected at low risk for eating attitude disorder, %48,4 was at medium risk and %7,8 was at high risk according to classify of the test. There was no statistically significant relationship between characteristics of sociodemographic, health condition, physical activity level, nutrition behaviour and the risk classification of the EAT-40 test (p>0,05). There was a statistically significant relationship between BMI classification, height, fat mass (kg) and the risk classification of the EAT-40 test (p:0,03-p:0,08-p:0,038)(p<0,05). Normal weight participants were detected at high risk for eating disorder beside overweight and obese group was at low risk. The mean fat mass (kg) of lower eating disorder risk participants was higher than medium risk group. According to the results of this study, the eating attitude must be evaluated to them who was consulted to the dietitian and it should be intervened to participants' health eating behaviours and eating attitude in the multidisciplinary approach.Keywords: Eating disorders, EAT-40, eating attitude test, nutrition behavioursen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleÖzel bir merkeze başvuran yetişkin kadınların yeme tutumlarının saptanması
dc.title.alternativeDetermination of eating attitudes of adults women who applies to private center
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-07-20
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAdults
dc.subject.ytmWomen
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmFeeding behavior
dc.subject.ytmNutrition disorders
dc.subject.ytmScales
dc.identifier.yokid10157236
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHALİÇ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid468723
dc.description.pages82
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess