dc.contributor.advisor | Köseoğlu, Sabiha Zeynep Aydenk | |
dc.contributor.author | Soydan, Begüm | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T14:37:29Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T14:37:29Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-04-30 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/89395 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma iştahsız olan çocuklarda hematolojik parametrelerin değerlendirilmesi ve demir eksikliği anemisinin varlığını araştırıp, beslenme alışkanlıklarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Kocaeli Özel İlgi Çocuk Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü polikliniklerine iştahsızlık şikayeti ile başvuran 2-5 yaş arası 60 katılımcı (22 kız, 38 erkek) dahil edilmiştir. Katılımcılara kişisel özellikleri, bebeklik dönemi beslenmesi, sağlık durumu, fiziksel aktivite ve ilgi alanı, beslenme düzeni ile ilgili bilgilerini sorgulayan; besin tüketim sıklığı, üç günlük besin tüketim kaydı ve laboratuar bulgularını içeren anket uygulanmıştır. Veriler NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 ve BEBİS (Beslenme Bilgi Sistemi) ile değerlendirmeye alınmıştır. Çocukların %93.3'ünün düzenli kahvaltı, %63.3'ünün düzenli öğle yemeği, % 90'nın düzenli akşam yemeği yediği tespit edilmiştir. Çocukların %75'inde ara öğün alışkanlığı olmadığı görülmüş, günlük aldıkları ortalama enerji miktarının 661,07±142,94 bulunmuştur. Günlük enerjinin ortalama %44.6'sı karbonhidratlardan, %15.2'si proteinlerden, %39'u yağlardan geldiği tespit edilmiştir. Günlük besin tüketim sıklıklıklarına göre sırası ise en çok tükettikleri besinler, tahıl grubu (%96.7), süt ve süt grubu (% 71.7), yağ grubu (%26.7) ve meyve grubu (21.7) olduğu görülmüştür. Kan sonuçlarında tüm çocukların hemoglobin değeri ortalama11,10±1,03, hematokrit değeri 32,86±2,36 ve ferritin değeri 19,70±15,53'tür. Bu değerlerin kız ve erkek çocuklar arasında anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir (p<0.05). Çocukların %55'inde DEA görülmüş olup, DEA ile iştahsızlık arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p<0.05). | |
dc.description.abstract | This study was carried out to evaluate the hematological parameters in children without appetite and to investigate the iron deficiency anemis and to determine their eating habits. 60 participants (22 girls, 38 boys) aged between 2 and 5 years who were referred to the Kocaeli İlgi Children's Medical Center Child Health and Disease department policlinics complaining of loss of appetite were included. Participants questioned their personal characteristics, infant nutrition, health status, physical activity and interest area, nutritional status; the frequency of food consumption, the three-day food consumption record and laboratory findings were applied. The data were evaluated using NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, US) and BEBIS (nutrition information system). It was found that 93.3% of the children eat regular breakfast, 63.3% eat regular lunch, and 90% eat regular dinner. 75% of the children were found not to have intermittent meal habits and the average daily calorie intake was 661,07 ± 142,94. On average, 44.6% of daily calories were found to be from carbohydrates, 15.2% from proteins and 39% from oils. According to daily food consumption frequency, the most consumed foods were cereal group (96.7%), milk and milk group (71.7%), fat group (26.7%) and fruit group (21.7). Hemoglobin values of all children were 11.10 ± 1.03, hematocrit values 32.86 ± 2.36 and ferritin values 19.70 ± 15.53 in the blood results. There is no significant difference between these values for girls and boys. 55% of the children had anemia of iron deficiency and there was no significant relationship between RIA and loss of appetite. 55% of the children had anemia of iron deficiency and there was no significant relationship between this and loss of appetite. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | 2-5 yaş arası iştahsızlık sorunu olan çocuklarda demir, demir bağlama kapasitesi, ferritin, hematokrit, hemoglobin düzeylerinin belirlenmesi ve besin tüketimlerinin değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | Determination of iron, iron binding capacity, ferritin, hematocrit, hemoglobin levels and to evaluation their food consumption in children between the aged of 2-5 years with problem lack of appeti̇te | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-04-30 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Children | |
dc.subject.ytm | Appetite | |
dc.subject.ytm | Anorexia | |
dc.subject.ytm | Iron | |
dc.subject.ytm | Anemia-iron deficiency | |
dc.subject.ytm | Ferritin | |
dc.subject.ytm | Hematocrit | |
dc.subject.ytm | Hemoglobins | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.identifier.yokid | 10203171 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HALİÇ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 518749 | |
dc.description.pages | 92 | |
dc.publisher.discipline | Beslenme Bilimleri Bilim Dalı | |