18-30 yaş arası bilinen diyabeti olmayan bireylerde yaş ve beden kitle indeksi (BKI)`ne göre sakkaroza karşı toleransın incelenmesi
dc.contributor.advisor | Hatemi, Hasan Hüsrev | |
dc.contributor.author | Atilgan, Yağmur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T14:37:09Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T14:37:09Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-05-02 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/89385 | |
dc.description.abstract | 18-30 yaş arası bilinen diyabeti olmayan bireylerde yaş ve beden kitle indeksi(BKI)'negöre sakkaroza karşı toleransın incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Bu çalışmanınverilerini toplamada, Demografık Özellikler (17 soru), Antropometrik Ölçümler (3soru), Beslenme Alışkanlıkları (15 soru), Kan Şekeri Takibi (4 soru) içeren toplam 39soruluk bir anket formu kullanılmıştır. Bireylerin boy ve kilo bilgileri öğrenilerek BKI(Beden Kitle Indeksi) =Vücut ağırlığı (kg) / boy uzunluğu(m2) formülü ilehesaplanmıştır. Bireylerin açlık kan şekeri Bayer Contour Plus kan şekeri cihazıylaölçülüp insülin direnci (HOMA-IR) hesaplanmıştır. İnsülin direnci ise HOMAIR=AKŞxİnsülin/405 formülü ile bulunmuştur. Bireylere 60 gr (15 küp) şekerverilmiştir. Şeker verildikten sonra 1. Saat, 2. Saat ve 3. saat kan şekeri ölçümüyapılmıştır. Tüm kan değerleri, yaş ve BKI ile ileri düzeyde ilişkilidir (p=0,001) Yaşınartmasıyla insülin direnci (HOMA IR) çıkma ihtimali daha yüksek olarak görülmüştür.(p=0,001) Ve açlık kan şekeri (AKŞ), insülin, 1. Saat, 2. Saat ve 3. Saat kan şekerideğerleri de artmaktadır. (p=0,001) Beden kitle indeksi (BKI) arttıkça insülin direnci(HOMA IR) çıkma ihtimali daha yüksek olduğu görülmüştür. (p=0,001) Beden kitleindeksi (BKI) arttıkça açlık kan şekeri (AKŞ), insülin, 1. Saat, 2. Saat ve 3. Saat kanşekeri değerleri de artmaktadır. (p=0,001) Bulgularımın sonucuna göre; yaş ve BKIarttıkça insülin direnci çıkma ihtimali ve dolayısıyla ilerde diyabet hastalığı çıkma riskide artmaktadır. Yani yaş ve BKI artmasıyla birlikte sakaroza karşı toleransazalmaktadır. | |
dc.description.abstract | This study was planned to investigate the tolerance of saccarose according to age andbody mass index in non-diabetic individuals aged 18-30 years.A total of 39 questionsincluding demographics, anthropometric measurements, nutritional habits, and bloodsugar scores was used in this study.Individuals will measure fasting blood glucose andcalculate insulin. Individuals was given 60 grams (15 cubes) of sugar.After the sugar isgiven, 1st, 2nd and 3rd hours measurements was made.All blood rates are furthercorrelated with age and body mass index.As age increases, insulin resistance is morelikely to occur.As the age increases, fasting blood glucose, insulin, 1st, 2nd and 3rdhours blood sugar rates are also increasing.As the body mass index increases, possibilityof insulin resistance is higher. As the body mass index increases, fasting blood glucose,insulin, 1st, 2nd and 3rd hours blood sugar rates are increasing.As the age and bodymass index increase, the possibility of insulin resistance develops. Therefore, the risk ofdeveloping diabetes is also increasing in the future. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | 18-30 yaş arası bilinen diyabeti olmayan bireylerde yaş ve beden kitle indeksi (BKI)`ne göre sakkaroza karşı toleransın incelenmesi | |
dc.title.alternative | Age and body mass index (BMI) in non-known individuals between 18-30 years of age, according to the study of tolerance to saccharose | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-05-02 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Adults | |
dc.subject.ytm | Body mass index | |
dc.subject.ytm | Sucrose | |
dc.subject.ytm | Age | |
dc.subject.ytm | Insulin resistance | |
dc.subject.ytm | Tolerance | |
dc.identifier.yokid | 10206037 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HALİÇ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 518874 | |
dc.description.pages | 61 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |