Show simple item record

dc.contributor.advisorHatemi, Hasan Hüsrev
dc.contributor.authorAslantürk, Avşin
dc.date.accessioned2020-12-04T14:35:55Z
dc.date.available2020-12-04T14:35:55Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-06-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/89348
dc.description.abstractBu araştırma; Aralık 2018 - Mart 2019 tarihleri arasında, İstanbul ilinde bulunan özel bir beslenme ve diyet kliniğine başvuran, 20-65 yaş aralığındaki 72'si kadın, 28'i erkek toplam 100 yetişkin bireyin probiyotik besinler hakkındaki bilgi düzeyleri ve tüketim durumlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada anket formu uygulanmış, katılımcılara ait genel bilgiler, sosyo-demografik durumlar, vücut ağırlığı ve boy uzunluğu değerleri, probiyotikler hakkındaki bilgi düzeyi, tüketim durumları ve nedenleri, tüketilen probiyotik besin çeşidi ve tüketim sıklığı gibi bilgiler sorgulanmıştır. Katılımcıların probiyotik besinlerle ilgili öngörülerine yönelik ifadelerin bulunduğu tablo değerlendirilmiştir. Araştırma sonucu elde edilen bulguların istatistiksel analizleri SPSS 20.0 veri analiz programı ile yapılmıştır. Veriler değerlendirilirken, tanımlayıcı istatistiksel metotlar (frekans) ve niteliksel verilerin karşılaştırılmasında Ki-Kare testi uygulanmıştır. Anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Katılımcıların %85'i probiyotik terimini bildiğini belirtmiştir. Katılımcıların %97'si doğal probiyotik besin tükettiğini, %44'ü probiyotik katkılı besin tükettiğini, %11'i ise probiyotik besin takviyesi kullandığını belirtmiştir. Probiyotiklerin sindirim sistemine faydalı olduğunun düşünülmesi %70,1 oranla en yaygın tüketim nedeni olarak saptanmıştır. En çok tüketilen probiyotik besinin yoğurt olduğu görülmüştür. Ayrıca katılımcıların %93'ü probiyotik besinlerden fayda gördüğünü belirtmiştir. Çalışmada, probiyotik terimini bilme durumu ile probiyotik besin tüketim durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş, probiyotik terimini bilenlerin tamamının probiyotik besin tükettiği görülmüştür (p<0,05). Probiyotik besinlerden fayda gördüğünü düşünen bireylerde, probiyotik besin tüketim sıklığının anlamlı şekilde daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Sağlığa birçok yararı olan probiyotik besinlerin tanınması ve yeterli düzeyde tüketiminin sağlanması toplum sağlığı bakımından büyük önem taşımaktadır. Probiyotiklerin sağlığın korunması ve geliştirilmesinde olumlu etkilerini gösteren çalışmaların giderek artmasıyla beraber, probiyotik tüketimi ve bilgi düzeyinde de artış olduğu görülmüştür.
dc.description.abstractThis research; the aim of this study was to determine the knowledge levels and consumption levels of 100 adult individuals, 72 of whom were female and 28 male, aged between 20-65, who were admitted to a private nutrition and diet clinic in Istanbul Province between December 2018 and March 2019. The study was conducted by applying the questionnaire, general information about the participants, socio-demographic conditions, weight and height values, knowledge level about probiotics, consumption status and causes, probiotic food consumption and consumption frequency were questioned. The table which includes the statements about the predictions of the participants on probiotic foods was evaluated. The statistical analysis of the findings of the study was done by SPSS 20.0 data analysis program. In the evaluation of data, descriptive statistical methods (frequency) and qualitative data were compared by Chi-Square test. Significance was evaluated at p <0.05 level. 85% of the participants stated that they knew the term probiotic. 97% of the participants stated that they consumed natural probiotic food, 44% consumed probiotic foods and 11% used probiotic nutritional supplements. Considering that probiotics are beneficial for the digestive system, it was found to be the most common cause of consumption by 70.1%. It was observed that the most consumed probiotic food was yogurt. In addition, 93% of the participants stated that they benefited from probiotic foods. In the study, a significant relationship was found between the knowledge of probiotic term and probiotic nutrient consumption status, and all of those who knew the term probiotic consumed probiotic food (p <0.05). The incidence of probiotic nutrient consumption was found to be significantly higher in individuals who thought they benefited from probiotic foods (p <0.05). Recognizing the probiotic nutrients that have many benefits to health and ensuring adequate consumption is of great importance for public health. With the increasing number of studies showing the positive effects of probiotics on health protection and development, probiotic consumption and knowledge level increased.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleYetişkin bireylerin probiyotik besinler hakkında bilgi düzeyi ve tüketim durumlarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermanition of knowledge and consumption level of probiotic nutrient on adult individuals
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-26
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmProbiotics
dc.subject.ytmHealth
dc.subject.ytmHealthy nutrition
dc.subject.ytmFood preferences
dc.subject.ytmLevel of knowledge
dc.subject.ytmAdults
dc.identifier.yokid10270006
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityHALİÇ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid577691
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineBeslenme ve Diyetetik Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess