Show simple item record

dc.contributor.advisorEsen, Aydın
dc.contributor.authorErdem, Nurşah
dc.date.accessioned2020-12-04T14:23:40Z
dc.date.available2020-12-04T14:23:40Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/89010
dc.description.abstractGünümüzde restoran ve fast food zincirlerinin oldukça fazla olmasından ötürü, mekan sahipleri farklı olmak adına alışa gelmişlikten uzaklaşmaya başlamışlardır. Rakiplerinden bir adım önde olma çabaları estetik kaygıyı güçlendirmiştir. Bu nedenle yeme içme mekanları müşterileri çekmek ve diğer işletme yerlerinden bir adım önde olmak adına yeme ve içme alanlarında, aydınlatmanın psikolojik ve dürtüsel etkilerini kullanarak, müşterileri o mekana yöneltme konusunda başarı sağlamışlardır. Küçük mekanlarda ferahlık algısı oluşturmak adına aydınlatma gücünü yükseltirken, o yerin algı bakımından daha büyük hissettirdiği bilinmektedir. Bu örnekle birlikte ışığın gücünü hafife alınmaması gerektiği öğrenilmiş sayılır. Kullanılan renk ve aydınlatma gücü farklılıkları, müşteri kitlesini de belirler. İnsanlar bu sayede içerisi hakkında fikir sahibi olurlar. Bu sebeple tabelada, girişte, oturma alanlarında, yeme-içme mekanına girmeden önce içerisinin ne tarz olduğu konusunda fikirler oluşur ve kullanılan ışık ve renkle, istenilen müşteri kitlesine farkında olmadan mesaj verilmiştir. Bu bakımdan doğru renkle seçiminde, insan üzerinde ne tarz bir duygu oluşturmak isteniyorsa, aydınlatma gücünle de, o derece doğru seçimler yapılmasının önemi araştırılmıştır.
dc.description.abstractDue to the large number of restaurants and fast food chains today, shop owners have begun to move away from ordinary designs and in order to be one step ahead of their opponents they have strengthen the aesthetic concern. Therefore, food and beverage shop owners had succeed on gaining the attraction of customers by using the psychological and impulsive influence of lighting in their shops. Using intense lighting to create the sense of spaciousness in small shops also makes customers to see the shop larger. Based upon this example, power of the lighting should not be underestimated. The color and the power of the lighting used in the shop, determine the customer mass. People can have opinion about the shop through the selection of lightings. The color and the power of the lightings of the signboards, entrance, sitting areas create attraction and give message to the targeted customer mass. In this study has revealed that power of the lighting should be chosen correct as same as the color to create the kind of feeling that is wanted.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİç Mimari ve Dekorasyontr_TR
dc.subjectInterior Design and Decorationen_US
dc.titleRestoranların tasarımında aydınlatma ve renk
dc.title.alternativeLighting and color on design of restaurants
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİç Mimarlık Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10144284
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHALİÇ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid453726
dc.description.pages92
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess