Adölesanlarda sağlıklı beslenme ve ekmek tüketimi
dc.contributor.advisor | Açkurt, Filiz | |
dc.contributor.author | Öztürk, Şeyma | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T14:41:04Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T14:41:04Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2019-08-10 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/88980 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma, adölesanların sağlıklı beslenme ve ekmek tüketimi ilişkisinin sosyoekonomik düzeylere göre farklılıklarını saptamak amacı ile tanımlayıcı, karşılaştırmalı araştırma olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, Ocak-Mayıs 2016 tarihleri arasında Amasya ili Merkez ilçesinde biri özel, biri devlet okulu olmak üzere toplam 80 adölesan oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılarak ve 24 saatlik geçmişe dönük besin tüketim kayıtları kendi beyanları ile kaydedilerek toplanmıştır. Bulguların değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, oran, frekans değerleri ve beslenme bilgi sistemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde araştırmaya katılan adölesanların annelerinin çoğunun lise mezunu, babalarının çoğunun ise üniversite mezunu olduğu bulunmuştur. Devlet okulundaki adölesanların %85'inin, özel okuldakilerin %82.5'inin günde 3 ana öğün tükettiği, öğün atlayanların ise öğün atlama nedeninin çoğunlukla isteksizlik olduğu saptanmıştır. En çok atlanan ana öğün devlet okulunda %17.5 oranı ile kahvaltı, özel okulda %17.5 oranı ile akşam yemeği olarak bulunmuştur. En çok atlanan ara öğün ise devlet okulunda %17.5 ikindi, özel okulda %30 kuşluk olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların büyük bir çoğunluğunun okul kantininden alışveriş yaptığı, her iki okulda da %65 oranı ile en çok bisküvi, kek gibi tatlı besinlerin satın alındığı belirlenmiştir. Devlet okulundaki adölesanların %62.5'inin, özel okuldakilerin %37.5'inin ekmeğin sağlıklı bir besin olduğunu düşündüğü, her iki grubunda en sağlık ekmek çeşidi olarak tam tahıllı ekmeği belirtmiştir. Ekmek tüketim tercihleri devlet okulunda %72.5, özel okulda %50 beyaz ekmek olarak saptanmıştır. Adölesan dönemdeki beslenme alışkanlıkları yetişkin dönemdeki sağlık profilinin belirlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Yeterli ve dengeli enerji-besin öğelerinin alımının öneminin vurgulanması için bu konuda daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. | |
dc.description.abstract | This descriptive comparative research's purpose is adolescents' healthy nutrition relation between bread consumption and socioeconomic statu differents. Target population of this survey is 80 adolescents in Amasya's one private and one public high school. Survey realized between January-May 2016. Data collected with questionnaire form and 24 hourly retroactive food consumption record. Data consideration used by mean, standard deviation, ratio, frequency and BeBiS. Participants' most of mothers' education statu found high school graduate and most of fathers' education statu found bachelor. %85 of public school adolescents' and %82.5 of private school adolescents' meal consumption found 3 main meal and the reason of skip a meal found unwillingness. The most skipping meal found in public school was breakfast and ratio found %17.5, in private school was dinner and ratio found %17.5. The most skipping refreshment found in public school was mid-afternoon and ratio found %17.5, in private school was mid-morning and ratio found %30. The most of participants shopping from canteen and both schools' students consumption of biscuit and cake, ratio found %65. %62.5 of public school students and %37.5 of private school students thinks that bread is a healty food and both school students remark that whole grain bread is a healty bread variety. Choosing of light bread ratio found in public school %72.5, in private school %50. Healty nutrition profile in adolescent term is very important in adult term. There is a research need for important of adequate and balanced nutrition. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Adölesanlarda sağlıklı beslenme ve ekmek tüketimi | |
dc.title.alternative | Healthy nutritio and bread consumption in adolescent | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-08-10 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Adolescents | |
dc.subject.ytm | Bread | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutritional habits | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.subject.ytm | Nutrition disorders | |
dc.identifier.yokid | 10121453 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HALİÇ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 435678 | |
dc.description.pages | 67 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |