Show simple item record

dc.contributor.advisorBayram, Bahri
dc.contributor.authorBingölbali, Mehmet
dc.date.accessioned2020-12-04T13:56:20Z
dc.date.available2020-12-04T13:56:20Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-25
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/88220
dc.description.abstractÜlkemiz organik süt sığırcılığı bakımından önemli potansiyele sahip olmakla birlikte, organik kesif yem temini başta olmak üzere mevcut bazı sorunlardan dolayı, söz konusu sektörde beklenen olumlu gelişmeler yaşanmamıştır. Yaklaşık son 15-20 yıllık süreçte, organik süt sığırcılığı sektöründe istikrarlı bir büyümeden ziyade, dönemsel dalgalanmalar olmuştur. Mevcut güncel bilgilere göre, sertifikalı organik sığır sayısı ve süt verimi, konvansiyonel üretimin %1'inden daha düşüktür. Organik kesif yem tedariki başta olmak üzere; hayvan sağlığı ve refahı, örgütlenme, yayım ve danışmanlık, yerli ırkların üretime dâhil edilmemesi, pazarlama, sertifikasyon ve geçiş sürecinden kaynaklanan sorunlar, çözüm bekleyen öncelikli konuların başında yer almaktadır. Bu çalışmada, organik ve konvansiyonel şartlarda Siyah Alaca ırkıyla üretim yapan süt sığırı işletmeleri bazı özellikler bakımından karşılaştırılmıştır. Konvansiyonel şartlarda üretim yapan süt sığırı işletmelerinde metabolik problemlerin oranı (%47,0), organik işletmelerden (%26,0) daha yüksek olmuştur. Konvansiyonel işletmelerde ayak-tırnak ve mastitis, organik işletmelerde ise mastitis karşılaşılan temel sorunlar olmuştur. Konvansiyonel süt sığırı işletmesinde ayıklanma oranı (%20), organik işletmeden (%14) daha yüksek çıkmıştır. Konvansiyonel ve organik şartlarda üretim yapan işletmelerde günlük süt verimi sırasıyla; 29,0 ve 22,0 lt olmuştur.
dc.description.abstractAlthough our country has significant potential in terms of organic dairy cattle breeding, the expected positive developments have not been seen in this sector due to some problems, especially organic concentration feed supply. In the last years, there have been huge fluctuations in the organic dairy cattle sector rather than stable growth. According to the current information, the number of certified organic cattle and milk yield is less than 1% of conventional production. Particularly supply of organic concentration feed; and also animal health and welfare, organization, publication and consultancy, non-inclusion of indigenous breeds, marketing, problems arising from certification and transition process are among the priority issues waiting for solutions.In this study, dairy cattle farms producing under organic and conventional conditions were compared in terms of some features. The rate of metabolic problems was higher in dairy cattle farm producing under conventional conditions (47,0%) than organic farm (26,0%). Foot-nail and mastitis in conventional farm and mastitis in organic farm have been found as the main problems. In conventional dairy cattle enterprises, the rate of extraction is higher than that of organic ones (20%, 14% resp.). The daily milk yields in conventional and organic conditions are 29 and 22 liters.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectZoolojitr_TR
dc.subjectZoologyen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleOrganik süt sığırı yetiştiriciliğinin esasları organik ve konvansiyonel şartlarda üretim yapan işletmelerin bazı özellikler bakımından karşılaştırılması
dc.title.alternativePrinciples of organic milk cattle breeding comparison of farms produce under organic and conventional conditions in terms of some characteristics
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-25
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.subject.ytmLivestock enterprises
dc.subject.ytmAnimal husbandry
dc.subject.ytmLivestock sector
dc.subject.ytmFood-organic
dc.subject.ytmFood companies
dc.subject.ytmLivestocks
dc.subject.ytmFarm animals
dc.identifier.yokid10272261
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid571989
dc.description.pages42
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess