Show simple item record

dc.contributor.advisorYalçın, Emine
dc.contributor.authorGür, Birgül
dc.date.accessioned2020-12-04T13:52:11Z
dc.date.available2020-12-04T13:52:11Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/88107
dc.description.abstractBu çalışmada ultraviyole ışınlardan UV-C'nin Fusarium moniliforme, Fusarium semitectum, Fusarium culmorum, Fusarium proliferatum mantarları ve E. coli bakterisindeki total protein, İDOP, GSH, MDA ve lipid komposizyonu parametreleri üzerine etkileri incelenmiştir. Tüm deneyler 25oC'de kontrol ve örnek olmak üzere iki set halinde gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda her bir mikroorganizmadan iki ayrı örnek hazırlanmış ve biri UV ışınına tabi tutulmuştur. UV uygulanan tüm gruplarda incelenen biyokimyasal parametrelerde çeşitli derecelerde değişimler gözlenmiştir. Fusarium moniliforme, Fusarium semitectum, Fusarium culmorum, Fusarium proliferatum ve E. coli'nin UV uygulanan gruplarda kontrol grubuna kıyasla protein, İDOP, MDA, GSH seviyelerinde artış ve yağ asidi profilinde önemli değişimler gözlenmiştir. Fusarium moniliforme ve Fusarium semitectum mikroorganizmalarında UV uygulanan grupta kontrol grubuna kıyasla protein düzeyinin sırasıyla 1.19 ve 4.31 kat arttığı belirlenmiştir. Benzer şeklide UV uygulaması sonucunda Fusarium culmorum'da İDOP ve GSH düzeylerinde önemli artışlar kaydedilmiştir. Fusarium semitectum'da ise UV uygulaması sonucunda MDA düzeyinde 14.74 nmol.mL-1'den 33.33 nmol.mL-1'e bir artış olduğu tespit edilmiştir. Test edilen tüm mikroorganizmalarda UV uygulaması sonrasında yağ asidi profilinde önemli değişimler gözlenmiş ve özellikle doymamış lipid seviyelerinde belirgin azalmalar tespit edilmiştir. Tüm bu sonuçlar ile UV'nin mikroorganizmalar üzerinde önemli biyokimyasal etkilere sahip olduğu ve UV'nin olumsuz etkilerine karşı mikroorganizmaların doymuş lipid oranında artışa giderek adaptasyon sağladığı belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study the effect of UV-C light on the total protein, advanced oxidized protein, GSH, MDA and lipid composition parameters of Fusarium moniliforme, Fusarium semitectum, Fusarium culmorum, Fusarium proliferatum and E. coli were investigated. All tests were performedin two sets including control and sample in control and sample in 25ºC. In this context two samples prepared from each microorganis mand one of them was subjected to UV rays. Some alterations in biochemical parametres were observed in all UV treated groups. An increase in total protein, advanced oxidized protein, GSH, MDA levels and signifi cant changes in lipid compositions of Fusarium moniliforme, Fusarium semitectum, Fusarium culmorum, Fusarium proliferatum and E. coli were observed. The protein levels of UV treated Fusarium moniliforme and Fusarium semitectum were 1.19 and 4.31 times higher than control counterpart, respectively. Similiarly, after UV treatment oxidized protein, GSH levels of Fusarium culmorum were in creased signifi cantly. In Fusarium semitectum the level of MDA was in creased 14.74 nmol.mL-1 to 33.33 nmol.mL-1 after UV treatment. Significant changes in lipid profile of UV treated microorganisms were observed and significant decreases were observed in unsaturated lipid profile of microorganisms. From the results it was observed that UV had a significant effect on biochemical effects of microorganisms and it was determiden that the microorganisms were adapted to UV by the in creasing saturated lipid levels.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleUV-C ışının mikroorganizmalar üzerine biyokimyasal etkileri ve mikrobiyal adaptasyonun incelenmesi
dc.title.alternativeThe effect of UV-C light on biochemical parameters microorganisims and investigation of microbial adaptations
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAcidophilic bacteria
dc.identifier.yokid10023112
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGİRESUN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid380604
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess