Fındıktan izole edilen Bacillus sp. suşlarında enzim üretme yeteneklerinin araştırılması ve tanımlanması
dc.contributor.advisor | Katı, Hatice | |
dc.contributor.author | Akaydin, Burak | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T13:51:28Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T13:51:28Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/88082 | |
dc.description.abstract | Bacillus cinsi bakteriler endüstriyel alanda kullanılan birçok enzimin kaynağıdır. Bacillus'lar tarafından sentezlenen enzimler ekmek üretimi, gıda, tekstil, çeşitli içecekler, deterjan, deri işletmeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarından alkol üretimi, kozmetik, bileşiklerin sentezi gibi kimya alanının da dahil olduğu çok geniş kullanım alanı bulmuşlardır. Bu sebeple Bacillus'lar endüstriyel enzim üretiminde yoğun şekilde kullanılmaktadır.Bu çalışmada Trabzon ve Giresun illerinden toplanan fındık örneklerinden izole edilen, enzim üretme yeteneğine sahip beş Bacillus suşu morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal ve moleküler testler kullanılarak tanımlanmıştır. Bu izolatlardan F2, F16, F30 ve F36'da yüksek selülaz, F16 ve F28'de yüksek amilaz aktivitesi tespit edilmiştir. Bu altı izolat Bacillus altitudinis F2, Bacillus safensis F16, Bacillus safensis F28, Bacillus firmus F30 ve Bacillus aerophilus F36 olarak tanımlanmıştır. | |
dc.description.abstract | Members of the genus Bacillus are source of many enzymes used in the industrial field. Enzymes synthesized by Bacillus were widely used many industrial applications, for example bread making, food, textiles, beverages, detergents, leather prosessing, alcohol production from renewable energy sources, cosmetics, synthesis of compounds in the chemical field. Therefore, it is extensively used in the production of industrial enzymes.In this study, five Bacillus strains producing several enzymes and isolated from hazelnut samples collected from Trabzon and Giresun were idendified based on morphological, physiological, biochemical and molecular tests. According to test results; F2, F16, F30, and F36 isolates exhibited high cellulose activities. Also, F28 and F16 isolates detected high amylase activity. These isolates were identified as Bacillus altitudinis F2, Bacillus safensis F16, Bacillus safensis F28, Bacillus firmus F30 and Bacillus aerophilus F36. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Fındıktan izole edilen Bacillus sp. suşlarında enzim üretme yeteneklerinin araştırılması ve tanımlanması | |
dc.title.alternative | Identification and invesitigation of enzyme production capabilities in Bacillus sp. strains isolated from hazelnut | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10055384 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GİRESUN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 449425 | |
dc.description.pages | 69 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |