Show simple item record

dc.contributor.advisorKatı, Hatice
dc.contributor.authorAkaydin, Burak
dc.date.accessioned2020-12-04T13:51:28Z
dc.date.available2020-12-04T13:51:28Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/88082
dc.description.abstractBacillus cinsi bakteriler endüstriyel alanda kullanılan birçok enzimin kaynağıdır. Bacillus'lar tarafından sentezlenen enzimler ekmek üretimi, gıda, tekstil, çeşitli içecekler, deterjan, deri işletmeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarından alkol üretimi, kozmetik, bileşiklerin sentezi gibi kimya alanının da dahil olduğu çok geniş kullanım alanı bulmuşlardır. Bu sebeple Bacillus'lar endüstriyel enzim üretiminde yoğun şekilde kullanılmaktadır.Bu çalışmada Trabzon ve Giresun illerinden toplanan fındık örneklerinden izole edilen, enzim üretme yeteneğine sahip beş Bacillus suşu morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal ve moleküler testler kullanılarak tanımlanmıştır. Bu izolatlardan F2, F16, F30 ve F36'da yüksek selülaz, F16 ve F28'de yüksek amilaz aktivitesi tespit edilmiştir. Bu altı izolat Bacillus altitudinis F2, Bacillus safensis F16, Bacillus safensis F28, Bacillus firmus F30 ve Bacillus aerophilus F36 olarak tanımlanmıştır.
dc.description.abstractMembers of the genus Bacillus are source of many enzymes used in the industrial field. Enzymes synthesized by Bacillus were widely used many industrial applications, for example bread making, food, textiles, beverages, detergents, leather prosessing, alcohol production from renewable energy sources, cosmetics, synthesis of compounds in the chemical field. Therefore, it is extensively used in the production of industrial enzymes.In this study, five Bacillus strains producing several enzymes and isolated from hazelnut samples collected from Trabzon and Giresun were idendified based on morphological, physiological, biochemical and molecular tests. According to test results; F2, F16, F30, and F36 isolates exhibited high cellulose activities. Also, F28 and F16 isolates detected high amylase activity. These isolates were identified as Bacillus altitudinis F2, Bacillus safensis F16, Bacillus safensis F28, Bacillus firmus F30 and Bacillus aerophilus F36.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleFındıktan izole edilen Bacillus sp. suşlarında enzim üretme yeteneklerinin araştırılması ve tanımlanması
dc.title.alternativeIdentification and invesitigation of enzyme production capabilities in Bacillus sp. strains isolated from hazelnut
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10055384
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGİRESUN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid449425
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess