Show simple item record

dc.contributor.advisorYalçın, Emine
dc.contributor.authorPalabiyik, Selda
dc.date.accessioned2020-12-04T13:51:24Z
dc.date.available2020-12-04T13:51:24Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/88080
dc.description.abstractBu çalışmada GD mısır ile beslenen Swiss albino farelerde bazı hematolojik ve oksidatif parametreler incelenmiştir. Bu kapsamda 10 dişi ve 10 erkek toplam 20 adet Swiss albino (Mus. musculus var. albinos, 12–14 haftalık) fare kullanılmıştır. İki kontrol (beşer dişi, beşer erkek) ve iki GDO uygulama (beşer dişi, beşer erkek) grubu olmak üzere toplam 4 grup oluşturulmuştur. Çalışma süresince (10 hafta) kontrol grubu fareler günlük 150 gr GDO'suz mısır ve çeşme suyu, uygulama grubundaki fareler günlük 150 gr MON810 cinsi GDO'lu mısır ve çeşme suyu ile beslenmiştir. Uygulama süresi sonunda farelerin kan örnekleri alınarak serum örnekleri elde edilmiştir. Serum örneklerinde total protein, albümin, bilirubin, kreatinin, okside protein (IDOP) düzeyleri incelenmiştir. Ayrıca her uygulama grubuna ait karaciğer dokuları izole edilmiş ve GSH, MDA analizleri gerçekleştirilmiştir.Çalışma sonucunda GDO'lu mısır uygulanan gruplarda serum albümin ve protein düzeylerinde önemli farklılıklar belirlenmiş, albümin düzeyinde gözlenen değişikliklerin istatiksel olarak önemli olmadığı belirlenmiştir. Birinci ve ikinci nesil dişi ve erkek farelerde bilirubin ve kreatinin düzeylerinin kontrol ve anaç gruplarına kıyasla arttığı belirlenmiştir. Bu artış, bilirubin düzeylerinde oldukça belirgin, kreatinin düzeylerindeki artışın ise önemsiz olduğu gözlenmiştir. Hematokrit düzeyi açısından en belirgin değişiklik ikinci nesil erkek farelerde gözlenmiştir. Ayrıca GD mısır ile beslenen nesillere ait WBC ve RBC düzeylerinde kontrol grubuna kıyasla anlamlı olmayan değişimler gözlenmiştir. Oksidatif parametrelerden MDA ve okside protein (IDOP) düzeyinin önemli derecede arttığı, GSH düzeyinin ise azaldığı belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study, some heamatologic and oxidative parameteres of Swiss albino mice fed with genetically Modified (GM) foods were investigated. In this aim 20 Swiss albino mice (Mus. musculus var. albinos, 12–14 week old) were used as 10 male and 10 female. 4 treatment group were created as two control (5 male, 5 female) and two GM group (5 male, 5 female). During experimental period, control group mice were fed with 150 gr traditional maize and water, GM group were fed with 150 gr. GM maize and water. After experimental period blood tissues were obtained and serum protein, albümin, bilirubine, creatinine, oxidize protein (OP) levels were analysed. Liver tissues were isolated and GSH, MDA levels were investigated. At results, some alterations in protein and albümin levels of GM maize treated mice were observed, the alterations observed in albümin level were not significantly important. Bilirubin and creatinine levels of first and second generation male mice were increased compared to control and maternal groups. The increase observed in bilirubin levels were significantly important but the increase observed in creatinine levels were insignificant.The distinctive alteration in hematocrit level was observed in second generation of male mice. Insignificant alterations were observed in WBC and RBC level of GM maize treated groups. MDA and OP levels were increased and GSH level were decreased in GM maize treated groups.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleGenetiği değiştirilmiş Zea mays L. ile beslenen swiss albino farelerde bazı hematolojik ve oksidatif parametrelerin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of hematologic and oxidative parameters of swiss albino mice fed with genetically modified Zea mays L.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10054072
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGİRESUN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid380595
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess