Show simple item record

dc.contributor.advisorBilgin Sökmen, Bahar
dc.contributor.authorAkkaya Kutlubay, Zeynep
dc.date.accessioned2020-12-04T13:49:23Z
dc.date.available2020-12-04T13:49:23Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/88011
dc.description.abstractAflatoksinler; hücre ve mikroorganizma açısından bir takım fonksiyonları olmayan sekonder metabolitlerdir. Aflatoksinler ultraviyole ışığa maruz kaldıklarında yaydıkları renge bakılarak sınıflandırılmışlar ve mavi ışık yayan iki aflatoksin türü B2 ve B1 olarak, yeşil ışık yayanlarda G2 ve G1 olarak isimlendirilmişlerdir. B2 ve G2, B1 ve G1'in dehidro türevleridir. M1 ve M2 de B1 ve B2'nin türevleri olmakla birlikte aflatoksinli yemle beslenen hayvanların süt, idrar ve dışkılarından izole edilmiştir.Bu çalışmada; Giresun yöresinde yetiştirilen ineklerden elde edilen sütlerden çiğ olarak, çiğ olarak alınan sütlerin en ortamında bir taşım kaynatıldıktan sonra 10 dakika kısık ateşte kaynatılarak ve Hekim Süt fabrikası tarafından bu yöreden toplanarak pastörize edilen sütlerden Yüksek Performanslı Sıvı Kromotografisi (HPLC) metoduyla aflatoksin M1 analizi yapıldı.Yapılan çalışmalar sonunda; gerek çiğ sütlerde gerek kaynatılmış sütlerde gerekse pastörize sütlerde aflatoksin M1'e rastlanmamıştır.
dc.description.abstractAflatoxins are secondary metabolites which do not have any specific functions for cell and microorganism. Aflatoxins are named according to their colors under ultraviolet light and those who show the color blue are called B1 and B2, those with the color green are called G1 and G2. B2 and G2 are dehydrate derivatives of B1 and G1, M1 and M2 are derivatives of B1 and B2, and they are isolated from milk, urine and ordure of animals that have been fed with food consisting Aflatoxin. In this research, the raw milk of cows growing up in the Giresun region, has been boiled for 10 minutes at low heat in home environment and the milk collected and pasteurized by the facility of Hekim Süt, have been analyzed for Aflatoxin M1 with the HPLC (High performance liquid chromatography) method. In the end of the research, Aflatoxin M1 was not determined both in raw milk, in boiled milk and in pasteurized milk.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleGiresun yöresindeki sütlerde aflatoksin M1`in incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of aflatoxin M1 in milks in the Giresun region
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10123742
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGİRESUN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid449403
dc.description.pages79
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess