Genetiği değiştirilmiş (transgenik) mısır (Zea mays L.) tohumlarında bazı biyokimyasal ve fizyolojik parametrelerin araştırılması
dc.contributor.advisor | Yalçın, Emine | |
dc.contributor.author | Kalefetoğlu Macar, Tuğçe | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T13:48:52Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T13:48:52Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2020-07-05 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/87993 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, MON810 hattında pestisit üretimini aktive etmek için eklenen gen veya genlerin tanelerdeki besin bileşimine ve savunma mekanizmalarına olan etkilerini ayrıntılı bir şekilde araştırmayı amaçlamıştır. Tohumlardaki toplam protein ve yağ içerikleri ile karbohidrat ve yağ asidi kompozisyonları belirlenmiştir. Prolin, toplam fenolik madde ve toplam flavonoid içeriği analiz edilmiştir. Modifikasyonun membran fosfolipidlerinin lipid peroksidasyonuna yol açma riski MDA tayini ile değerlendirilmiştir. Stresten kaynaklanan oksidatif hasara karşı savunmada yer alan bazı önemli antioksidan enzimlerin (SOD, POD, GR ve APX) aktiviteleri ölçülmüştür. Çalışma bulguları genetik müdahalenin mısır tanelerinin besin değerlerini ve antioksidan kapasitesini değiştirdiğini göstermiştir. GD ve kontrol grupları arasında incelenen parametreler bakımından önemli farklılıklar olduğu belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | This study aimed to investigate widely the effects of the gene or genes that inserted to activate the pesticide production in line MON810 to the nutritional composition and defence mechanisms in grains. Total protein and fat content besides carbohydrate and fatty acid composition were determined. Proline, total phenolic and total flavonoid content were analysed. The possible risk of lipid peroxidation of membrane lipids arises from the modification was evaluated by the means of MDA determination. Activities of some important enzymes (SOD, POD, APX and GR) involved in defence against oxidative damage caused by stress were measured. The findings of the study showed that the genetic modification alters the nutritional values and antioxidant capacity of maize kernels. Significant differences were determined between GM and control groups in terms of analysed parameters. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.subject | Botanik | tr_TR |
dc.subject | Botany | en_US |
dc.title | Genetiği değiştirilmiş (transgenik) mısır (Zea mays L.) tohumlarında bazı biyokimyasal ve fizyolojik parametrelerin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of some biochemical and physiological parameters of genetically modified (transgenic)corn (Zea mays L.) seeds | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2020-07-05 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Transgenic plants | |
dc.subject.ytm | Plant physiology | |
dc.subject.ytm | Hybride maize | |
dc.subject.ytm | Antioxidant enzymes | |
dc.identifier.yokid | 10154437 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GİRESUN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 494975 | |
dc.description.pages | 60 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |