Show simple item record

dc.contributor.advisorBilgin Sökmen, Bahar
dc.contributor.authorYilmazoğlu, Betül
dc.date.accessioned2020-12-04T13:48:46Z
dc.date.available2020-12-04T13:48:46Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-01-12
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/87989
dc.description.abstractBu çalışmada, Giresun İli ve çevresinde bol miktarda yetişen Kanlıca (Lactarius salmonicolor) mantarından tirozinaz enzimi ilk defa saflaştırıldı ve kinetik özellikleri incelendi. Optimum pH ve sıcaklık değerleri, pH ve sıcaklık stabiliteleri, optimum reaksiyon süresi, optimum reaksiyon süresinin tayini, uygun enzim ve substrat konsantrasyonu belirlendi. Kanlıca mantarından saflaştırılan tirozinazın optimum pH'sının 6,0; optimum sıcaklığının 40°C olduğu bulundu.SDS-PAGE elektroforezi sonucunda saflaştırılan enzimin molekül ağırlığının 30 kDa olduğu bulundu.L. salmonicolor tirozinaz enziminin optimum pH ve sıcaklıkta L-tirozin substratı için Km ve Vmax değerleri Linewear-Burk yöntemi ile bulunmuştur.
dc.description.abstractIn this study, Giresun Province and around plenty of grown Kanlıca (Lactarius salmonicolor) from mushroom tyrosinase enzyme was purified for the first time and examined the kinetic properties.Optimum pH and temperature, pH and temperature stability, optimum reaction time, determining the optimum reaction time was the appropriate enzyme and substrate concentrations. The optimum pH of the purified tyrosinase from mushroom Kanlıca 6.0 was found to be optimal at 40ºC. The purified enzyme, which showed SDS-PAGE, had a molecular weight of 30 kDa.The Km and Vmax values of L. salmonicolor tyrosinase toward were determined by Lineweaver Burk method.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleGiresun yöresinde yetişen yenilebilir Kanlıca mantarından (Lactarius salmonicolor) tirozinaz enziminin saflaştırılması ve karakterizasyonu
dc.title.alternativePurification and characterization of tyrosinase enzyme from the edible Kanlica mushrooms (Lactarius salmonicolor)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-12
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10134722
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGİRESUN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid494950
dc.description.pages71
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess