Show simple item record

dc.contributor.advisorYalçın, Emine
dc.contributor.authorEfe, Ecehan
dc.date.accessioned2020-12-04T13:48:34Z
dc.date.available2020-12-04T13:48:34Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/87982
dc.description.abstractBu çalışmada Smilax excelsa meyve ektraktının antimikrobiyal, antioksidan ve antimutajenik etkinlikleri araştırılmıştır. Antimikrobiyal etki disk difüzyon yöntemi ile antimutajenik etki ise Ames/Salmonella/mikrozom testi kullanılarak araştırılmıştır. Smilax excelsa meyve örneklerinin antioksidan özelliği ise toplam fenolik ve flavonoid içeriğinin tespiti ve DPPH giderme etkisi araştırılarak belirlenmiştir. Deneysel işlemler sonrasında S. excelsa meyve eksraktının test edilen mikroorganizmalara karşı 11-16 cm aralığında inhibisyon zonu oluşturduğu belirlenmiştir. 200 mg/mL konsantrasyonunda ekstraktta flavonoid içeriği 0.7985±0.0124 mg QE/100 mL olarak, aynı konsantrasyonda fenolik içerik ise 11.9847±0.0041 mg GAE/100 mL olarak tespit edilmiştir. 200 mg/L dozunda DPPH giderme oranı %55 olarak belirlenmiştir. Meyve ekstraktının 200 mg/plak dozunda S. typhimirium TA1535 suşu ile S9 karışımı yokluğunda %81, S9 karışımı varlığında ise %67 oranında mutajenite inhibisyonu oluşturduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak Smilax excelsa meyve dokularının potansiyel doğal bir antimikrobiyal ve antimutajenik kaynak olduğu, antioksidan etkinlik sergilediği belirlenmiştir.
dc.description.abstractn this study, antimicrobial, antioxidant and antimutagenic activities of Smilax excelsa fruit extract were investigated. The antimicrobial effect was investigated by disk diffusion method and the antimutagenic effect was investigated by Ames/Salmonella/microsom test. The antioxidant properties of Smilax excelsa fruit samples were determined by investigating the total phenolic and flavonoid contents and DPPH removal effects. It was determined that S. excelsa fruit extract produced an inhibition zone in the range of 11-16 cm against the tested microorganisms. Flavonoid content was found to be 0.7985±0.0124 mg QE/100 mL in the extract at the concentration of 200 mg/mL and 11.9847±0.0041 mg GAE/100 mL in the same concentration. The DPPH removal rate at the 200 mg/L dose was determined to be 55%. The fruit extract was found to have a mutagenicity inhibition of 81% in the absence of S9 mixture and 67% in the presence of S9 mixture at a dose of 200 mg/plate of S. typhimirium TA1535 strain. In conclusion, it has been determined that Smilax excelsa fruit tissues exhibit antioxidant activity, a potential natural antimicrobial and antimutagenic source.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleSmilax excelsa L. meyve ekstrelerinin antimutajenik, antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelerinin araştırılması
dc.title.alternativeAntimutagenic, antimicrobial and antioxidant activities of Smilax excelsa L. fruit extracts
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10165105
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGİRESUN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid494971
dc.description.pages45
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess