Show simple item record

dc.contributor.advisorBilgin Sökmen, Bahar
dc.contributor.authorElmali, Ezgi
dc.date.accessioned2020-12-04T13:48:15Z
dc.date.available2020-12-04T13:48:15Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-06-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/87971
dc.description.abstractSistematik adı triaçilgliserol açilhidrolaz olan lipazlar, triaçilgliserollerin hidrolizini katalizleyerek di- ve monoaçilgliserollere ve gliserole dönüştürme, susuz ortamda ise ester bağlarını sentezleme yeteneğine sahip enzimlerdir. Tek başlarına besin özelliği taşımayan maddeler, fitokimyasallar olarak isimlendirilmektedir ve flavanoidler, saponinler ve kumarinler gibi ikincil metabolitlerin varlığından dolayı pek çok bitki lipazın inhibitörüdür. Lipazın inhibisyonu, triaçilgliserollerin emilimini durdurarak obezite ve diğer hastalıkların önlenmesi için önemlidir.Bu çalışmada, Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Biyokimya Anabilim Dalında papatyadan (Matricaria chamomilla L.) ilk defa saflaştırılan lipaz enzimine 27 çeşit bitkinin meyve yada yaprak gibi kısımlarının lipaz enzim aktivitesi üzerindeki inhibisyon etkileri incelendi. Bu amaçla, bitkilerin destile su:metil alkol ile hazırlanan ekstrelerinin lipaz aktivitesi üzerine inhibitör etkileri spektrofotometrik olarak tayin edildi. Analizler sonucunda bitki ekstrelerinin farklı inhibitör etkisi gösterdikleri belirlendi. Yapılan çalışmalar sonucunda % inhibisyon değerleri IC50 değerinin en düşük olması nedeniyle en yüksek oranda lipazı inhibe eden bitkinin yeşilçay (IC50= 0,0128 ± 0,0006 µg/mL) olduğu görüldü. Yeşilçayı takiben zerdeçal (IC50= 0,0124 ± 0,0014 µg/mL), avokado (IC50= 0,0180 ± 0,0028 µg/mL) beyaz çilek (IC50= 0,0206 ± 0,0035µg/mL), ısırgan (IC50= 0,0226 ± 0,0023 µg/mL) bitkilerinin lipazı en yüksek oranda inhibe ettiği görüldü. Pozitif kontrol olarak orlistat kullanıldı.
dc.description.abstractLipases are enzymes whose systematic name is triacylglycerol acylhydrolase have the ability to catalyze the hydrolysis of triacylglycerols to di- and monoacylglycerols and to glycerol and to synthesize ester bonds in anhydrous conditions. The substances that do not carry nutrients on their own are called phytochemicals and are inhibitors of many plant lipases due to the presence of secondary metabolites such as flavanoids, saponins and kumarins. Inhibition of lipase is important to prevention of obesity and other diseases by stopping absorption of triacylglycerols.In this study, the inhibitory effects of lipase enzyme purified from camomile (Matricaria chamomilla L.) on lipase enzyme activity of 27 kinds of plant parts were investigated in Giresun University Faculty of Arts and Sciences Chemistry Department Biochemistry Department. For this purpose, inhibitor effects on the lipase activity of the extracts of plants with destilated water:methyl alcohol were analyzed by spectrophotometric measurements. As a result of the analyzes, it was determined that plant extracts showed different inhibitory effects.As a result of the studies performed, it is seen that the maximum inhibitory value of IC50 value is the lowest, so that the highest level of lipase-inhibiting plant is green-tea (IC50= 0.0128 ± 0.0006 μg/mL). Following green tea, curcuma (IC50= 0,0124 ± 0,0014 µg/mL), avocado (IC50= 0,0180 ± 0,0028 µg/mL), white berries (IC50= 0,0206 ± 0,0035µg/mL), nettle (IC50 0,0226 ± 0,0023 µg/mL) showed that inhibited lipase at the highest level. As a positive control, orlistat was useden_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titlePapatyadan (Matricaria chamomilla L.) saflaştırılan lipaz enziminin inhibisyon aktivitesinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of inhibitory activity of lipase enzyme purified from the chamomile (Matricaria chamomilla L.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-07
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10149958
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGİRESUN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid494896
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineBiyokimya Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess