dc.contributor.advisor | Katı, Hatice | |
dc.contributor.author | Yildirim, Sermin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T13:47:36Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T13:47:36Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/87949 | |
dc.description.abstract | Denizler farklı fiziksel ve kimyasal özelliklerinden dolayı geniş bir mikrobiyal çeşitliliğe sahiptir. Bu nedenle, deniz ortamı yeni antimikrobiyal bileşikler ve enzimler üretebilen aktinomisetler için potansiyel bir kaynaktır.Bu çalışmada, Ulva lactuca (deniz marulu) kompost örneklerinden aktinomiset bakterileri izole edilmiştir. Bu aktinomisetlerin antibakteriyel ve antifungal aktiviteleri araştırılmıştır. Ayrıca aktinomisetlerin enzim içerikleri kalitatif yöntem kullanılarak belirlenmiştir. Yüksek aktivite gösteren bazı izolatlar seçilerek morfolojik, fizyolojik ve 16S rDNA sekans analizine göre tanımlanmıştır. İzolatların morfolojik özelliklerine bakılarak 40 aktinomiset bakterisi izole edilmiştir. Bu izolatlardan BSU-19 ve BSU-25 nolu izolatların Proteus vulgaris, Enterobacter cloacae, Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Klepsiella pneumonia, Yersinia pseudotuberculosis, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa ve Staphylococcus aureus patojen bakterilerine karşı yüksek antibakteriyel aktivite gösterdiği bulunmuştur. Onyedi izolat, Fusarium culmorum, F. graminearum, F. subglutinans ve Trichoderma sp. funguslarına karşı antifungal aktivite göstermiştir. İzole edilen aktinomisetlerin 34'ü (%85) amilaz, 21'i (%53) lipaz/esteraz, 21'i (%53) kitinaz, 29'u (%73) pektinaz, 40'ı (%100) proteaz ve 30'u (%75) selülaz aktivitesi göstermiştir. Yüksek antimikrobiyal ve enzim aktivitesi gösteren BSU-1, BSU-12, BSU-19, BSU-25, BSU-38 nolu izolatların Streptomyces cinsine ait olduğu belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Ulva lactuca, kompost, aktinomiset, antibakteriyel, antifungal, ekstrasellüler enzimler | |
dc.description.abstract | The seas have wide microbial variety because of physical and chemistrycal properties. Therefore, seas are a potential source for actinomycetes to produce new antimicrobial compound and enzymes.In the present study, actinomycet bacteria from Ulva lactuca (sea lettuce) compost samples were isolated. The antibacterial and antifungal activities of these actinomycetes were investigated. In addition, the enzyme contents of actinomycetes have been determined using qualitative methods. Isolates showing high activity were identified according to morphological, physiological and 16S rDNA sequence analysis.Forty actinomycetes bacteria were isolated based on morphological properties. BSU-19 and BSU-25 among these isolates showed high antibacterial activity against pathogenic bacteria such as Proteus vulgaris, Enterobacter cloacae, Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Klepsiella pneumonia, Yersinia pseudotuberculosis, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus bacteria. Seventeen isolates showed antifungal activity against fungi F. culmorum, F. graminearum, F.subglutinans and Trichoderma sp. The isolated actinomycetes showed 34 (85%) amylase, 21 (53%) lipase/esterase, 21 (53%) chitinase, 29 (73%) pectinase, 40 (100%) protease and 30 (75%) cellulase activity. BSU-1, BSU-12, BSU-19, BSU-25 ve BSU-38 isolates showing high antimicrobial and enzyme activity were found to belong to the genus Streptomyces.Keywords: Ulva lactuca, compost, actinomycetes, antibacterial, antifungal, extracellular enzymes | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Ulva lactuca kompostundan izole edilen aktinomisetlerin biyolojik aktivitelerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of biological activities of actinomycetes isolated from Ulva lactuca compost | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10187860 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GİRESUN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 505754 | |
dc.description.pages | 79 | |
dc.publisher.discipline | Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Bilim Dalı | |