dc.contributor.advisor | Yolcu, Zuhal | |
dc.contributor.author | Öztürk, Berna | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T13:46:19Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T13:46:19Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-07-10 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/87905 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, Giresun yöresinde elde edilen ev yapımı 6 çeşit pekmezin mineral madde içerikleri İyon Kromatografisi (IC) ve İndüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometresi (ICP-MS) ile belirlenmiştir. İncelenen pekmezler taflan, kivi, armut, kara üzüm, beyaz üzüm ve elma pekmezleridir. İyon kromatografisi ile bazı yaygın anyon (Florür, klorür, nitrit, bromür, nitrat, fosfat ve sülfat) ve katyon (Lityum, sodyum, amonyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyum) miktarları belirlenmiştir. ICP-MS ile lityum, sodyum, magnezyum, alüminyum, kalsiyum, krom, demir, bakır ve çinko elementlerinin miktarları belirlenmiştir. Bu veriler neticesinde pekmezlerin mineral madde içerikleri değerlendirildiğinde, iyon kromotografisinde sırasıyla en fazla miktarda potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg) ve sodyum (Na) tespit edilmiştir. ICP-MS sonuçlarına göre sırasıyla en fazla kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), sodyum (Na), alüminyum (Al), demir (Fe) ve bakır (Cu) tayin edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, the mineral contents of 6 homemade molasses obtained from Giresun region were determined by Ion Chromatography (IC) and Inductive Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP-MS). The studied molasses are taflan, kiwi, pear, black grape, white grape and apple molasses. Some common anions (fluoride, chloride, nitrite, bromide, nitrate, phosphate and sulfate) and cations (lithium, sodium, ammonium, potassium, magnesium and calcium) were determined by ion chromatography. The amounts of lithium, sodium, magnesium, aluminum, calcium, chromium, iron, copper and zinc were determined by ICP-MS. As a result of this data, when the mineral content of molasses were evaluated, the highest amount of potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg) and sodium (Na) were determined in ion chromatography respectively. According to the ICP-MS, the highest amount of calcium (Ca), magnesium (Mg), sodium (Na), aluminum (Al), iron (Fe) and copper (Cu) were determined respectively. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Giresun yöresine ait bazı pekmez türlerindeki mineral maddelerin iyon kromatografi ve ICP-MS yöntemleriyle tayinleri | |
dc.title.alternative | Determination of mineral substances in some molasses of giresun region by ion chromatography and ICP-MS methods | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-07-10 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10247969 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GİRESUN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 548960 | |
dc.description.pages | 48 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |