Aktinomisetden izole edilen ekstrasellüler proteazın karakterizasyonu
dc.contributor.advisor | Katı, Hatice | |
dc.contributor.author | Ertop, Serap | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T13:45:23Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T13:45:23Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-11-13 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/87872 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Streptomyces sp. BSU-1 izolatından ekstrasellüler olarak üretilen proteaz enziminin karakterizasyonu yapılmıştır. Streptomyces sp. BSU-1 izolatı glukoz içeren besiyeride 30 C'de 3 gün süresince çoğaltılmıştır. Enzimin optimum reaksiyon sıcaklığı ve pH'sı sırasıyla 60 C ve pH 10 olarak bulunmuştur. Proteaz enziminin, 50 C'de 120 dakika boyunca aktivitesinin yaklaşık %80'ini ve pH 8-12 aralığında aktivitesini yüksek oranda koruduğu bulunmuştur. Enzim aktivitesi üzerine farklı metal iyonlarının etkisi incelenmiştir. Na+1, Ca+2, Zn+2 ve Mg+2'nin aktiviteyi koruduğu, Mn+2 ve Cu+2 iyonlarının aktiviteyi artırdığı görülürken, Hg+2 metal iyonunun ise inhibe etki gösterdiği görülmüştür. Diğer metallerin aktivitede bir miktar düşüse sebep olduğu gözlemlenmiştir. Enzim aktivitesi üzerine çözücülerin etkisi incelendiğinde aktivitenin yüksek oranda korunduğu gözlemlenmiştir. Artan Tween-80 ve Triton X-100 konsantrasyonu aktiviteyi artırırken, H2O2 aktivite kaybına neden olmuştur. Enzimin, zimogram analizi sonucu tek bant görülmüş ve molekül ağırlığı yaklaşık 48 kDa olarak tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, characterization of extracellularly produced protease enzyme from Streptomyces sp. BSU-1 isolate was performed. Streptomyces sp. BSU-1 isolates were grown in glucose-containing medium for 3 days at 30 °C. The optimum reaction temperature and pH of the enzyme were found 60 °C and pH 10. It has been found that the protease enzyme maintains its activity over 80% at 50 C and pH 8-12 for 120 minutes. It was detected that Na+1, Ca+2, Zn+2 and Mg+2 retained the activity, Mn+2 and Cu+2 ions increased the activity, while Hg+2 metal ion decreased about 50%. When the effect of solvents on enzyme activity are examined, it is observed that activity is highly preserved. Tween-80 and Triton X-100 increased activity, while H2O2 caused loss of activity. The zymogram analysis of the enzyme showed single band and its molecular weight was found to be approximately 48 kDa | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Aktinomisetden izole edilen ekstrasellüler proteazın karakterizasyonu | |
dc.title.alternative | Characterization of extracellular protease isolated from actinomycetes | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-11-13 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10272339 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GİRESUN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 576699 | |
dc.description.pages | 76 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |