Show simple item record

dc.contributor.advisorKatı, Hatice
dc.contributor.authorErtop, Serap
dc.date.accessioned2020-12-04T13:45:23Z
dc.date.available2020-12-04T13:45:23Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/87872
dc.description.abstractBu çalışmada Streptomyces sp. BSU-1 izolatından ekstrasellüler olarak üretilen proteaz enziminin karakterizasyonu yapılmıştır. Streptomyces sp. BSU-1 izolatı glukoz içeren besiyeride 30 C'de 3 gün süresince çoğaltılmıştır. Enzimin optimum reaksiyon sıcaklığı ve pH'sı sırasıyla 60 C ve pH 10 olarak bulunmuştur. Proteaz enziminin, 50 C'de 120 dakika boyunca aktivitesinin yaklaşık %80'ini ve pH 8-12 aralığında aktivitesini yüksek oranda koruduğu bulunmuştur. Enzim aktivitesi üzerine farklı metal iyonlarının etkisi incelenmiştir. Na+1, Ca+2, Zn+2 ve Mg+2'nin aktiviteyi koruduğu, Mn+2 ve Cu+2 iyonlarının aktiviteyi artırdığı görülürken, Hg+2 metal iyonunun ise inhibe etki gösterdiği görülmüştür. Diğer metallerin aktivitede bir miktar düşüse sebep olduğu gözlemlenmiştir. Enzim aktivitesi üzerine çözücülerin etkisi incelendiğinde aktivitenin yüksek oranda korunduğu gözlemlenmiştir. Artan Tween-80 ve Triton X-100 konsantrasyonu aktiviteyi artırırken, H2O2 aktivite kaybına neden olmuştur. Enzimin, zimogram analizi sonucu tek bant görülmüş ve molekül ağırlığı yaklaşık 48 kDa olarak tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, characterization of extracellularly produced protease enzyme from Streptomyces sp. BSU-1 isolate was performed. Streptomyces sp. BSU-1 isolates were grown in glucose-containing medium for 3 days at 30 °C. The optimum reaction temperature and pH of the enzyme were found 60 °C and pH 10. It has been found that the protease enzyme maintains its activity over 80% at 50 C and pH 8-12 for 120 minutes. It was detected that Na+1, Ca+2, Zn+2 and Mg+2 retained the activity, Mn+2 and Cu+2 ions increased the activity, while Hg+2 metal ion decreased about 50%. When the effect of solvents on enzyme activity are examined, it is observed that activity is highly preserved. Tween-80 and Triton X-100 increased activity, while H2O2 caused loss of activity. The zymogram analysis of the enzyme showed single band and its molecular weight was found to be approximately 48 kDaen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleAktinomisetden izole edilen ekstrasellüler proteazın karakterizasyonu
dc.title.alternativeCharacterization of extracellular protease isolated from actinomycetes
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-13
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10272339
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGİRESUN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid576699
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess