2012-2013 yıllarında Türkiye`nin Akdeniz Bölgesi`nde gelişmekte olan `Topraksız` tarım ürünlerinin bugünkü durumu ve gelecekle ilgili tahminler (Domates ve çilek üretimi üzerine bir araştırma)
dc.contributor.advisor | Kartal, Satılmış Kemal | |
dc.contributor.author | Özkan, Şifa | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T13:41:40Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T13:41:40Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/87803 | |
dc.description.abstract | Dünyadaki kaynakların kötü kullanılması ve artan dünya nüfus oranı, gıdadaki arz ve talep dengesini uzun yıllardır olumsuz etkilemektedir. Talebi karşılayamayan arz nedeniyle gıdadaki araştırmalar daha çok verimi arttırma üzerine odaklanmış bulunmaktadır. Son yıllarda ise üreticiler gelişme gösteren bu alan üzerine çalışmalar yapmaktadır. Topraksız tarım, topraklı tarıma oranla daha verimli bir üretim şeklidir ve üretim maliyeti de topraklı tarıma oranla yarı yarıya daha düşüktür. Her türlü dış etkenin kontrol altına alınabildiği seracılıkta da, bu sebeplerden dolayı önem kazanmaya başlamıştır. Ayrıca bu tarım şeklinin en önemli özelliği toprağın verimli olmadığı alanlarda yapılabilmesidir. Bu çalışmada, topraksız tarımın Türkiye ve Akdeniz Bölgesi'ne getirisi açısından üreticilerin görüşü alınıp, maliyet analizi yapılarak bu tarım şeklinin önemi ele alınmıştır. Türkiye, sahip olduğu konum ve iklim kuşağı açısından tarım için çok önemli bir yere sahiptir. Her ne kadar topraksız tarım, verim açısından önemli olsa da ülkemizde yapılan bu tarım şeklinin verimli topraklar üzerinde yapılması, ülkemizde bulunan verimli toprakların verimsizleşmesine neden olmaktadır. | |
dc.description.abstract | Misuse of world's resources and increasing world population have been affecting the supply and demand balance in food negatively for long years. Research on food have mainly focused on increasing productivity, due to inability of supply in meeting demand. Producers have been researching in this developing field in recent years. Hydroponics is a more productive method of production, compared to ordinary agriculture. In addition, its cost is half that of ordinary agriculture. Because of this, it has started gaining importance in greenery, where all external effects can be controlled. Furthermore, most importantly it can be applied in lands where soil is not productive. In this study, we have analyzed the importance of this agricultural technique by analyzing its cost, according to producers, in regard to its benefits to Turkey and its Mediterranean region. Turkey has got a very important place in agriculture because of its geographic location and its climate. Although hydroponics is important in regard to productivity, its application on productive lands of our country leads to loss of productivity in these productive lands. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ekonomi | tr_TR |
dc.subject | Economics | en_US |
dc.title | 2012-2013 yıllarında Türkiye`nin Akdeniz Bölgesi`nde gelişmekte olan `Topraksız` tarım ürünlerinin bugünkü durumu ve gelecekle ilgili tahminler (Domates ve çilek üretimi üzerine bir araştırma) | |
dc.title.alternative | Current and future stiuation of soilless agriculture products of 2012-2013 cultivated in the Mediterranean Region of Turkey | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İktisat Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Mediterranean region | |
dc.subject.ytm | Soilless agriculture | |
dc.subject.ytm | Tomato | |
dc.subject.ytm | Strawberry | |
dc.identifier.yokid | 10044737 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GİRESUN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 372394 | |
dc.description.pages | 84 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |