Show simple item record

dc.contributor.advisorOğuz, Gönül
dc.contributor.authorTufanoğlu, Ece
dc.date.accessioned2020-12-04T13:39:17Z
dc.date.available2020-12-04T13:39:17Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-12-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/87728
dc.description.abstractÇay bitkisi kültürel ve ekonomik anlamda çok değerli olduğu için, çay sektörünün dünya ekonomisi ve Türkiye ekonomisi içinde oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır. Türkiye'de kısıtlı bir alanda yetişme olanağı bulunan çay bitkisinin ekonomiye katkısı fazla değildir. Ancak çay, hayatımızda sıklıkla kullandığımız bir içecektir. Ayrıca çay Doğu Karadeniz Bölgesi'nde başka tarım ürünü yetiştirme olanağının fazla olmayışı nedeniyle değerini artırmıştır. Farklı iklim koşullarında çay yetişmediği için de çay bölgesi önemini korumaktadır. Artan çay talebine de bağlı olarak, çay üretimi ve çay satışları her yıl istikrarlı bir şekilde artmaktadır. Dolayısıyla, çay sektörü yıllar itibariyle hızlı bir biçimde gelişmektedir. Bu nedenle çayın bölge ekonomisindeki yeri üzerinde çalışılmıştır. Çay tarımının; istihdam, ithalat, ihracat gibi alanlarda ekonomik katkıları değerlendirilmeye alınmıştır. Elde edilen bulgulara karşılık öneriler geliştirildi, sonuç bölümünde genel bir değerlendirme yapıldı ve yeni araştırmacılara öneriler sunuldu.
dc.description.abstractTea sector has a very important place in the world's and Turkish economies as it is very valuable in terms of both culturally and economically.Tea plant grows in a very limited area in Turkey, so it doesn't contribute much to the economy of the country. However, it is frequently consumed in daily life. As there aren't many agricultural alternatives in terms of products in the eastern Black Sea region tea plant has become more valuable. Due to the increasing demand for tea, the production of the plant has been permanently increasing. Hence tea sector has been developing gradually. Therefore the place of tea plant in the economy of the region has been studied on. The economical contribution of tea production in terms of employment, exportation, importation has been evaluated. In return to acquired data, proposals are brought forward, a general assessment is made, in the conclusion part and suggestions are given to senior researchers.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEkonomitr_TR
dc.subjectEconomicsen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleTürkiye`de çay üretimi, tüketimi ve sorunları
dc.title.alternativeThe production, consumption and problems of tea i̇n turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-12-04
dc.contributor.departmentİktisat Anabilim Dalı
dc.subject.ytmConsumption
dc.subject.ytmConsumption behaviours
dc.subject.ytmConsumption habits
dc.subject.ytmTea
dc.subject.ytmTea policy
dc.subject.ytmTea sector
dc.subject.ytmSocio-economic problems
dc.subject.ytmEconomic effect
dc.subject.ytmProduction
dc.subject.ytmAgricultural products
dc.identifier.yokid10153066
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityGİRESUN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid488855
dc.description.pages85
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess