Show simple item record

dc.contributor.advisorYavuz, Mehmet Tevfik
dc.contributor.authorGürbüz, Mine
dc.date.accessioned2020-12-04T13:04:26Z
dc.date.available2020-12-04T13:04:26Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/86762
dc.description.abstractKlinikte bakteri infeksiyonlarında yaygın ve sık olarak kullanılan ß-laktam antibiyotiklere karşı oluşan rezistan suşlarına etkili olabilecek yeni beta-laktamaz enzim inhibitörlerinin araştırılması önem taşıyan bir konudur. Çalışmamızda; klinikte kullanımı olası yeni beta-laktamaz enzim inhibitörleri olarak çay polifenollerinden; kateşin, kateşin gallat ve epikateşin ve epikateşin gallat'ın beta-laktamaz enzim inhibitörü özelliğine sahip olup olmadığı araştırıldı.Bu araştırma, Mart-Nisan 2009 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı laboratuarında, klinik olarak izole edilen beta-laktam antibiyotiklere dirençli E. coli ve S. aureus kökenleri ve E. coli ATCC 25922 ve S. aureus ATCC 29213 standart suşları kullanılmıştır. Çay polifenollerinin beta-laktam grubu antibiotiklerden ampisilin ve amoksisilin ile birlikte beta-laktamaz inhibitör etkisi, izole edilen bakteriler üzerinde araştırıldı. Kontrol grubu olarak ampisilin/sulbaktam ve amokisilin/klavulanat kombinasyonları kullanıldı. Antibiyotiklerin etkinliklerinin ölçülmesi için kullanılan yöntem ?Clinical Laboratory Standarts Institute? ta yer alan dilüsyon metodları uygulanarak araştırıldı. Enzim izolasyonu ve aktivasyonu kromojenik yöntem (nitrosefin) metodu ile test edildi.Yapılan çalışmalarda Echerichia coli ve Staphylococcus aureus kökenlerinde ampisilin-epikateşin, epikateşin gallat ve kateşin gallatlı kombinasyonları ile amoksisilin-epikateşin ve epikateşin gallat kombinasyonların uygulanmasında elde edilen MİK değerlerinin kontrol gruplarına göre anlamlı derecede düşük olduğu görüldü. Bu antibiyotikler ile birlikte çay polifenollerinin sinerjik etkileri kanıtlanmış olmaktadır.Anahtar Kelimeler: B-laktamaz inhibisyonu, S. aureus, E. coli, çay polifenolleri
dc.description.abstractIt is an important subject that to research new beta-lactamase enzyme inhibitors which can be effective to ß-lactam antibiotics for resistant strains of bacteria infection used clinacally. In this study, whether new beta-lactamase enzyme inhibitors for tea polyphenol as catechin, catechin gallate, epicatechin and epicatechin gallat used probable clinacally have this characteristic or not were investigated.This study was performed between march and april 2009 in Düzce University, Faculty of Medicine, Microbiology and Cinical Microbiology Laboratory Department. Standard starains as E. coli ATCC 25922 and S. aureus ATCC 29213, E.coli and S. aureus sources which resistant beta-lactam antibiotics isolated clinically were used. Beta-lactamase inhibitor effects of tea polyphenol and beta-lactam antibiotics as ampicillin and amoxicillin were researched on isolated bacterias. Ampicillin/sulbactam and amoxicillin/clavulanat combinations were used as control group. Method for measuring of antibiotics effect were resarched imposing dilution methods in ?Clinical Laboratory Standarts Institute?. Enzyme isolation and activation were tested to used chromogenic method (nitrosefin).In the study, MIC values were decreased pointedly by E.coli and S. aureus sources performed ampicillin-epicatechin, epicatechin gallate and catechin gallate combinations with amoxicillin-epicatechin and epicatechin gallate according to control groups. Synergic effects of this antibiotics and tea polyphenols are proven.Keywords: B-lactamase inhibition, S. aureus, E. coli and tea polyphenols.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleÇay polifenollerinin ß?laktamaz enzim inhibitör etkilerinin çeşitli bakteriler üzerinde araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of tea polyphenols of beta-lactamase enzyme inhibitor effects on different bacterias
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid358253
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDÜZCE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid289216
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess