Show simple item record

dc.contributor.advisorŞahin, İdris
dc.contributor.authorTopal, Gülcan
dc.date.accessioned2020-12-04T13:01:55Z
dc.date.available2020-12-04T13:01:55Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-05-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/86597
dc.description.abstractBu araştırma kan ve kan ürünleri transfüzyonu konusunda hemşirelerin bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmamızda kan transfüzyonu uygulanan bölümlerdeki 100 sağlık çalışanı üzerinde 30 soruluk anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmaya katılanların tümü transfüzyon öncesi hasta kan grubu ile ürün kan grubunu ve hasta ismi ile transfüzyon takip formundaki ismin aynı olup olmadığını kontrol ettiğini; cross-match yapılıp yapılmadığına ve uygunluğuna dikkat ettiğini; transfüzyon öncesi ve sonrasında hastanın vital bulgularına baktığını bildirmiştir. Ankete katılan ların % 46'sı kanın koltuk altında ısıtılarak uygulanması gerektiği bilgisine sahiptir. Meslekte 11 yıldan uzun süredir çalışanların transfüzyonla bulaşan enfeksiyonları, daha kısa süredir çalışanlardan daha yüksek oranda doğru bildikleri görüldüğünden eğitimlerin sık aralıklarla tekrarlanması gerektiği düşünülmüştür.
dc.description.abstractThis study was conducted as a descriptive study to determine the knowledge level of nurses about blood and blood products transfusion. In our study, a questionnaire of 30 questions was made on 100 health workers in the sections where blood transfusion was applied. All of the participants in the study checked whether the blood group of the patient before transfusion and the blood group of the product and the name of the transfusion follow-up form with the patient's name were the same; whether or not a cross-match has been performed; reported vital signs of the patient before and after transfusion. 46% of respondents have knowledge that blood should be applied under the seat by heating. Transfusion-infected workers, who have been in employment for more than 11 years in the profession, have been told that training should be repeated at frequent intervals because they are known to be at a higher rate than short-term employees.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleKan transfüzyonu ve reaksiyonları ile ilgili sağlık çalışanlarının bilgi düzeylerinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of knowledge levels of health workers related to blood transfusion and reactions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-05-08
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBlood transfusion
dc.subject.ytmBlood
dc.subject.ytmHealth services research
dc.subject.ytmHealth personnel
dc.subject.ytmLevel of knowledge
dc.subject.ytmKnowledge
dc.subject.ytmVital statistics
dc.subject.ytmNurses
dc.subject.ytmNursing
dc.subject.ytmNursing research
dc.identifier.yokid10208182
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDÜZCE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid519384
dc.description.pages44
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess