Kan transfüzyonu ve reaksiyonları ile ilgili sağlık çalışanlarının bilgi düzeylerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Şahin, İdris | |
dc.contributor.author | Topal, Gülcan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T13:01:55Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T13:01:55Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-05-08 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/86597 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma kan ve kan ürünleri transfüzyonu konusunda hemşirelerin bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmamızda kan transfüzyonu uygulanan bölümlerdeki 100 sağlık çalışanı üzerinde 30 soruluk anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmaya katılanların tümü transfüzyon öncesi hasta kan grubu ile ürün kan grubunu ve hasta ismi ile transfüzyon takip formundaki ismin aynı olup olmadığını kontrol ettiğini; cross-match yapılıp yapılmadığına ve uygunluğuna dikkat ettiğini; transfüzyon öncesi ve sonrasında hastanın vital bulgularına baktığını bildirmiştir. Ankete katılan ların % 46'sı kanın koltuk altında ısıtılarak uygulanması gerektiği bilgisine sahiptir. Meslekte 11 yıldan uzun süredir çalışanların transfüzyonla bulaşan enfeksiyonları, daha kısa süredir çalışanlardan daha yüksek oranda doğru bildikleri görüldüğünden eğitimlerin sık aralıklarla tekrarlanması gerektiği düşünülmüştür. | |
dc.description.abstract | This study was conducted as a descriptive study to determine the knowledge level of nurses about blood and blood products transfusion. In our study, a questionnaire of 30 questions was made on 100 health workers in the sections where blood transfusion was applied. All of the participants in the study checked whether the blood group of the patient before transfusion and the blood group of the product and the name of the transfusion follow-up form with the patient's name were the same; whether or not a cross-match has been performed; reported vital signs of the patient before and after transfusion. 46% of respondents have knowledge that blood should be applied under the seat by heating. Transfusion-infected workers, who have been in employment for more than 11 years in the profession, have been told that training should be repeated at frequent intervals because they are known to be at a higher rate than short-term employees. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Kan transfüzyonu ve reaksiyonları ile ilgili sağlık çalışanlarının bilgi düzeylerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of knowledge levels of health workers related to blood transfusion and reactions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-05-08 | |
dc.contributor.department | Mikrobiyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Blood transfusion | |
dc.subject.ytm | Blood | |
dc.subject.ytm | Health services research | |
dc.subject.ytm | Health personnel | |
dc.subject.ytm | Level of knowledge | |
dc.subject.ytm | Knowledge | |
dc.subject.ytm | Vital statistics | |
dc.subject.ytm | Nurses | |
dc.subject.ytm | Nursing | |
dc.subject.ytm | Nursing research | |
dc.identifier.yokid | 10208182 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DÜZCE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 519384 | |
dc.description.pages | 44 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |