Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi`nde kan ve kan bileşenlerinin kliniklere göre kullanımlarının değerlendirilmesi
dc.contributor.advisor | Şahin, İdris | |
dc.contributor.author | Küçüktaş, Pervin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T13:01:49Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T13:01:49Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-05-08 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/86594 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Düzce Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde Kan ve Kan Bileşenlerinin kliniklere göre kullanımının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Ocak 2016- Aralık 2016 yılları arasında yataklı servis hizmeti veren kliniklerde kan bileşeni alan hastaların verileri toplanmıştır. Kan ve Kan bileşenlerinin en fazla %55.8 oranıyla 65 yaş ve üzeri gruptaki hastalara kullanıldığı saptanmıştır.Klinikler tarafından en çok tercih edilen kan ürününün eritrosit süspansiyonu olduğu görülmüştür.Eritrosit Süspansiyonu, trombosit süspansiyonu ve kriyopresipitatın en çok dahili klinikler; tam kan ve taze donmuş plazmanın ise en çok cerrahi klinikler tarafından kullanıldığı tespit edilmiştir.Tam kan kullanımının ise hastanemizde son derece az olduğu saptanmıştır.(%0.55) | |
dc.description.abstract | This study was conducted to evaluate the use of blood and blood components according to clinics in Düzce Health Application and Research Center. Between January 2016-December 2016, data from patients receiving blood components were collected at clinics providing inpatient services. Blood and blood components were found to be used in patients rate of %55.8 with a maximum aged 65 years and over. The erythrocyte suspension (%59) was the most preferred blood product by clinics. Erythrocyte suspension, platelet suspension and cryoprecipitate are mostly used by internal clinics while blood and fresh frozen plasma were found to be the most used by surgical clinics.There was a difference between the number of blood component request and usage of the clinics.ilmiştir.Tam kan kullanımının ise hastanemizde son derece az olduğu saptanmıştır.(%0.55) | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi`nde kan ve kan bileşenlerinin kliniklere göre kullanımlarının değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | Assessment of use of blood and blood components by clinics at Düzce Universty Health Research and Application Center | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-05-08 | |
dc.contributor.department | Mikrobiyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Blood | |
dc.subject.ytm | Blood component removal | |
dc.subject.ytm | Blood transfusion | |
dc.subject.ytm | Erythrocytes | |
dc.subject.ytm | Blood platelets | |
dc.subject.ytm | Plasma | |
dc.subject.ytm | Blood cell count | |
dc.identifier.yokid | 10208039 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DÜZCE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 519382 | |
dc.description.pages | 83 | |
dc.publisher.discipline | Mikrobiyoloji Bilim Dalı |