Anadolu kestanesi (Castanea sativa Mill.) ve Türk fındığı (Carylus colurna L.) odunlarından modifiye kraft yöntemi ile kağıt hamuru üretimi olanaklarının araştırılması
dc.contributor.advisor | Akgül, Mehmet | |
dc.contributor.author | Aytekin, Ebru | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T12:38:26Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T12:38:26Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/85070 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Türkiye'de yetişen Anadolu Kestanesi (Castanea sativa Mill.) ve Türk fındığı (Carylus colurna L.) odunlarında kraft- bor(NaBH4) yöntemiyle kağıt hamuru üretim koşulları araştırılmıştır. Bu çalışmada kraft pişirme metoduyla optimum pişirme koşullarını belirlemek amacıyla kestane ve türk fındığı odunu için pişirme süresi ve aktif alkali oranları değiştirilerek onikişer pişirme yapılmıştır. Bor bileşeninin etkisini araştırmak amacıyla pişirme çözeltisine %0.5, %1 ve %1.5 oranında sodyum bor hidrür ilave edilerek pişirme yapılmıştır.Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde en uygun pişirme koşulları %25 sülfidite, 1600C sıcaklığında sabit tutulup; kestane odun türü için; %22 aktif alkali, 90dakika pişirme süresi, ve %1.5 sodyum borhidrür ilavesiyle; türk fındığı odun türü içinse;%16 aktif alkali, 60 dakika pişirme süresi, %1.5 sodyum borhidrür ilave edilerek elde edilmiştir.Sonuç olarak sodyum bor hidrür ilaveli kraft pişirmelerinde hamur veriminin arttığı, fiziksel özellikleri özellikle parlaklık özelliğini artırtığı ortaya çıkmıştır | |
dc.description.abstract | In this research has been studied the production conditions of pulping in the woods of Anatolian Chestnut (Castanea sativa Mill.) and Turkish Nut (Carylus colurna L.) by the method of craft-boron (NaBH4).In this study twelve cooking have been practised by changing active alkali ration and cooking duration for Turkish nut and chestnut to determine optimum cooking by using craft cooking method. It has been done cooking by addition of %0,5, %1 and %1,5 of NaBH4 into the cooking solution to investigate the effect of boron component.Evaluating the findings, by keeping the warmth fixed at 1600 C, the best cooking conditions have been obtained %25 sulfite, for chestnut wood; %22 active alkali, 90 minutes cooking duration and with the addition of %1.5 sodium borhydrure; as for the Turkish nut wood, % 16 active alkali, 60 minutes cooking duration, by addition of % 1.5 sodium borhydrure.To sum up, it has been releaved out that the increase of pulping yield, the physical brilliance in the craft cooking added sodium boron hydrure. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ormancılık ve Orman Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Forestry and Forest Engineering | en_US |
dc.title | Anadolu kestanesi (Castanea sativa Mill.) ve Türk fındığı (Carylus colurna L.) odunlarından modifiye kraft yöntemi ile kağıt hamuru üretimi olanaklarının araştırılması | |
dc.title.alternative | Determition of modified kraft pulping from Anatolia chestnut (Castanea sativa Mill.) and Turkish hazel (Carylus colurna L.) woods | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 408940 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DÜZCE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 309261 | |
dc.description.pages | 130 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |