Show simple item record

dc.contributor.advisorKorkut, Süleyman
dc.contributor.authorGökyar, Asli
dc.date.accessioned2020-12-04T12:31:31Z
dc.date.available2020-12-04T12:31:31Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/84624
dc.description.abstractKurutma süresince ve kurutma sonunda kalite kontrollerinin yapılması; kurutma metotlarının değerlendirilmesi, ideal kurutma için en uygun kurutma programlarının belirlenmesi, kurutma süresi ve kurutma maliyetlerinin azaltılmasına olanak vermesi, mevcut kurutma metotlarının hangi özellikteki ağaç türü ve kereste kalınlığına göre en uygun olduğunun tespit edilmesi, kaliteli kurutma yaparak keresteyi en yüksek fiyattan satabilme imkânına kavuşulması, ülke ekonomisine katkı ve rekabet şansını arttırması gibi birçok fayda sağlamaktadır. Bu sebeplerin mevcudiyetinde; sadece bilimsel çalışmalarda değil özel sektör tarafından yapılan tüm kurutma işlemlerinde de kalite kontrollerinin yapılması özel sektör ve ülke ekonomisi için kaçınılmaz olmaktadır. Bu çalışmada; ülkemizde orman ürünleri endüstrisinin en fazla bulunduğu şehirler içerisinde önemli bir paya sahip olan Düzce'de bulunan bir kereste fabrikasında, 40-50 mm kalınlığında Doğu kayını kerestesi için iki farklı kurutma programı uygulaması gerçekleştirilerek Avrupa Kurutma Grubu tarafından hazırlanmış bulunan 1992 tarihli standart esas alınarak kurutma kalitesi değerlendirilmiş ve firmanın kazanımları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.Böylece pratiğe dönük bir çalışma gerçekleştirilmiştir.Çalışma sonucunda; firmanın kurutma işlemini herhangi bir standartta bağlı olmadan kalite kontrolsüz yapması ile bazı kurutma kusurları yaşadığı, rutubet meylinin yüksek olduğu, ürünlerini yurt dışına satamadığı ve rekabet avantajına sahip olmadığı kanaatinevarılmıştır. Orman mühendisi olmasının da verdiği bilgi birikimi nedeniyle bu kanaate firma sahibi de ulaşmıştır.
dc.description.abstractTo make the quality controls during the drying and in the end of the drying process, to determine optimum the drying methods according to feature of tree species and the thickness of lumbers, to enable the decrease of drying costs, to define the most appropriate the drying programs for the optimal drying, to evaluate the drying methods provide a lot of advantages such as the increase of the competition chance and contribution the national economy and to find a possibility to sell the lumber from the highest price. In the existence of these reasons, it becomes inevitable for national economy and private sector to use the quality control standards for not only scientific studies but also for all drying process made by private sector. In thıs study, the drying quality has been evaluated by taking into the consideration of the standard has been prepared by Europan Drying Group in the 1992 and the achievements have been tried to ascertain in the lumber factory located in Düzce which has very important share between the cities that have forest products industry, by being realized the practice of two different drying program for Oriental Beech lumber that has 40-50 mm thickness. Thus, this study has been put into the practice. In the end of this study, it has been concluded that by making the drying function without any quality control standard leads the loosing of competitive advantage for export, drying defects, high moisture gradient. The owner of the firm also, has reached this conclusion with the knowledge of his forest engineer.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAğaç İşleritr_TR
dc.subjectWood Productsen_US
dc.titleDoğu kayını kerestesi kurutma kalitesinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of drying quality of oriental beech lumber
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentOrman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10149102
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDÜZCE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid461080
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess