Show simple item record

dc.contributor.advisorDülger, Başaran
dc.contributor.authorTunali Erkan, Deniz
dc.date.accessioned2020-12-04T12:30:06Z
dc.date.available2020-12-04T12:30:06Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/84518
dc.description.abstractBu çalışmada, Düzce ilinden toplanan Stachys thirkei C.Koch (Lamiaceae) ve Leonurus quinquelobatus Gilib. (Lamiaceae) bitkilerinden elde edilen etanol, kloroform ve etil asetat ekstraktlarının Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Escherichia coli ATCC 25992, Salmonella typhimurium CCM 5445, Klebsiella oxytoca ATCC 8724, Proteus vulgaris ATCC 8427, Yersinia pestis ATCC 19428, Staphylococcus aureus ATCC 6538P, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Bacillus cereus ATCC 11778 ve Listeria innocua ATCC 33090 bakteri kültürleri ve Candida albicans ATCC 90028, Candida glabrata ATCC 90030, Candida parapsilosis ATCC 22019, Cryptococcus neoformans ATCC 32045 ve Debaryomyces hansenii DSM 70238 maya kültürlerine karşı antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon yöntemiyle araştırıldı. Çalışmada Stachys thirkei bitkisinden elde edilen ekstraktların tüm mikroorganizmalar üzerinde yüksek bir antimikrobiyal etki göstererek, 6,33-19,42 mm arasında inhibisyon zonu oluşturduğu gözlendi. Bitkinin en yüksek antimikrobiyal aktivitesi etil asetat ekstraktında Staphylococcus aureus ATCC 6538P (19,42 mm) bakterisine karşı gözlendi. Çalışmada Leonurus quinquelobatus bitkisinden elde edilen ekstratların tüm mikroorganizmalar üzerinde 6,06-21,34 mm arasında inhibisyon zonu oluşturduğu gözlendi. Bitkinin en yüksek antimikrobiyal aktivitesi etanol ekstraktında Candida parapsilosis ATCC 22019 (21,34 mm) maya kültürüne karşı belirlendi. Bitki türlerinin diğer bazı mikroorganizmalara karşı farklı seviyelerde antimikrobiyal aktivite gösterdikleri gözlendi.
dc.description.abstractIn this study, ethanol, chloroform and ethyl acetate extracts obtained from Stachys thirkei C.Koch (Lamiaceae) and Leonurus quinquelobatus Gilib. (Lamiaceae) collected from Düzce province were investigated for their antimicrobial activities against the bacterial cultures; Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Escherichia coli ATCC 25992, Salmonella typhimurium CCM 5445, Klebsiella oxytoca ATCC, Proteus vulgaris ATCC 8427, Yersinia pestis ATCC 19428, Staphylococcus aureus ATCC 6538P, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Listeria innocua ATCC 33090 and yeast cultures Candida albicans ATCC 90028, Candida glabrata ATCC 90030, Candida parapsilosis ATCC 22019, Cryptococcus neoformans ATCC 32045, Debaryomyces hansenii DSM 70238 by disc-diffusion method. The extracts obtained from Stachys thirkei have shown a strong antimicrobial activities against on all tested microorganisms used in this study whith inhibitions zones of 6,33-19,42 mm. The highest antimicrobial effect has observed against Staphylococcus aureus ATCC 6538P (19,42 mm) in the ethyl acetate extract. The extracts obtained from Leonurus quinquelobatus have shown a potential antimicrobial activities against on all tested microorganisms with inhibition zones of 6,06-21,34 mm. The highest antimicrobial effect of the plant has determined against Candida parapsilosis ATCC 22019 (21,34 mm) in the ethanol extract. It is determined that the plants on the other microorganisms used in the study have shown the antimicrobial effects on the different levels.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleDüzce yöresinde yayılış gösteren Lamiaceae familyasından iki türün (Leonurus quinquelobatus Gilib. ve Stachys thirkei C. Koch) antimikrobiyal aktiviteleri üzerine araştırmalar
dc.title.alternativeThe studies on antimicrobial activities of two species from the family Lamiaceae (Leonurus quinquelobatus Gilib. and Stachys thirkei C. Koch) distributed in Duzce region
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10182940
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDÜZCE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid488052
dc.description.pages81
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess