Show simple item record

dc.contributor.advisorAkça, Hasan
dc.contributor.authorBaşbaydar, Ahmet
dc.date.accessioned2020-12-04T12:10:24Z
dc.date.available2020-12-04T12:10:24Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/83119
dc.description.abstractTR61 Düzey 2 Bölgesi toplam 2 684 328 nüfusa sahiptir. Türkiye nüfusunun %3,7'ini ve 36 996 km2'lik alanla yüzölçümünün %4,7'sini oluşturmaktadır. Türkiye'deki bölgeler arası kalkınmışlık farkının ortadan kaldırılması ve ortak yerel sosyo-ekonomik büyüme potansiyeline sahip illerin birlikte kalkınması için benimsenen bölgesel kalkınma politikası neticesinde Bölgesel Kalkınma Ajansları kurulmuştur. Bu tezin amacı, bu ajansların faaliyetlerinin ekonomik kalkınmanın en önemli göstergelerinden olan beşeri ve ekonomik sermaye üzerindeki etkisini, bu politikanın başarılı olup olmadığını TR61 Düzey 2 Bölgesi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) örneğinde açıklamaya çalışmaktır. Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi verimli toprakları, zengin su kaynakları ve ılıman iklimi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, her çağda cazibe merkezi olmuş bir yerleşim alanıdır. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) aracılığıyla desteklen firmalar ile kurum/kuruluşlar tarafından yürütülmüş proje/faaliyetlerin `Gayeli Örnekleme Yöntemiyle` ile seçilenlerden anket yoluyla birincil veriler toplanarak ikincil verilerle karşılaştırılmıştır. Sonuçta, BAKA aracılığıyla desteklen firmalar/ kurum/kuruluşlar tarafından yürütülmüş proje/faaliyetler sonucunda beşeri ve ekonomik sermayenin geliştiği ve buna bağlı olarak sürdürülebilir bölgesel kalkınmanın sağlanmasında önemli bir paya sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, anket uygulanan firmalar ile kurum/kuruluşların yasal statüleri, bulundukları iller ve faaliyet alanları gibi beşeri ve ekonomik sermaye ile bölgesel kalkınma kriterleri arasında ''ki-kare ( ?2)'' analizi yapılarak arasındaki ilişki belirlenmiştir.
dc.description.abstractTR61 NUT II region has a total population of 2 684 328. It constitutes 3,7% of the population and 4,7% of surface area by 36 996 km2 of Turkey For the elimination of regional development differences in Turkey and as a result of adopted regional development policy with for common development of provinces which have common local socio-economic growth potential, regional development agencies have been established. The aim of this thesis is to try to explain impacts of regional development agencies' activities on human and economic capital which are the most important indicator of economic development, whether this policy was successful by looking at the example ofTR61 NUT II of the Western Mediterranean Development Agency (BAKA)in the case. TR61 NUT II region covers Antalya, Isparta and Burdur provinces in the Western Mediterranean Region with fertile soil, rich water resources and temperate climate and hosted to many civilizations and the center of attraction in every age. In the region the region Western Mediterranean Development Agency (BAKA) powered through firms and institutions / enterprise carried out by the project / activities of 'purposeful with sampling' by collecting primary data through surveys those selected were compared with secondary data. Eventually, it is found that as a result of carried out projects/ activities of BAKA supported companies and institutions/ organizations, human and economic capital are improved and therefore that has an important role on sustainable regional development. Additionally, the surveyed firms and institutions/legal status of organizations, such as provincial and scope of their human and economic capital in regional development criteria after 'chi-square (χ2)' analyzed is determined the relationship between.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEkonomitr_TR
dc.subjectEconomicsen_US
dc.titleBeşeri ve ekonomik sermayenin geliştirilmesinde bölgesel kalkınma ajanslarının rolü (TR61 düzey 2 bölgesi örneği)
dc.title.alternativeThe role of regional development agencies on the development of human and economic capital (Case of TR61 nut ii)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİktisat Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHuman capital
dc.subject.ytmEconomic capital
dc.subject.ytmRegional development agencies
dc.subject.ytmAntalya
dc.subject.ytmIsparta
dc.subject.ytmBurdur
dc.identifier.yokid10120592
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid436776
dc.description.pages147
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess