Nar (punica granatum l.) meyva kabuklarını eczacılıkta değerlendirme açısından Türkiye`de yetişen doğal ve kültür nar çeşitlerinin karşılaştırılması
dc.contributor.advisor | Özkal, Nazire | |
dc.contributor.author | Manav, Serpil | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:56:31Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:56:31Z | |
dc.date.submitted | 1988 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81752 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışmada Türkiye'nin birçok yöresinde yetişen Pu- nica granatum L. bitkisinin kabukları farmakognozik acıdan incelenmiştir. Toz edilmiş meyva kabuklarında klasik miktar tayinleri yapılmış ve aşağıdaki değerler saptanmıştır» Meyva kabuklarında bulunan etken maddelerin varlığı teşhis reaksiyonlarıyla saptanmıştır, Tanen benzeri bileşikler, Sefadeks LH 20-100 adsorbanı kullanılarak kolon kromatograf isiyle izole edilmiştir. Total tanen miktarı, deri tozu metoduna göre yapılmış ve %27, 76-32,05 oranlarında tanen varlığı saptanmıştır» Antosiyanların miktar tayini, taze kabukların %1 HCl/MeCH ekstresitıin 510 nm de pel argon idin/ 535 nm de siyani- dinin absorbansları ölçülerek spektrofotometrik olarak yapılmıştır. % 2,44 pelargonidin ve % 0#6 siyanidin bulunduğu saptanmıştır. Flavonoitlerin miktar tayini, kersetolün kalibrasyon eğrisi yardımıyla 373,5 nın deki absorbansı ölçülerek saptanmış ve % 0,23-0,27 oranında kersetol bulunmuştur.53 Pektin, taze Nar kabuklarından H SO. le tüketilerek % 2,56 verimle elde edilmiştir. Bu çalışmada doğal Nar kabuklarının tanen ve kersetol yönünden daha zengin olduğu saptanmıştır, | |
dc.description.abstract | SUMMARY In this research, peel of fruit of Punica granatum L. which is widely grown spread all over Turkey, have been studied from the pharmacognosical standpoint. The chemical studies have been made on the powdered samples of the fruit peel. Amounts of loss on drying, total ash, acide insoluble ash, water-soluble extracts f alcohol soluble extracts have been determined as shown on the following table. With the identification reactions the existance of active compounds in peel of fruits have been obtained. Tanfiin like compound have been isolated by column chro matography with Sephadex LH 20-100. The total amount of tannin have been determined as 27,76-32,05 % by the hide powder method. The quantitative determinations of anthocyanins of the fresh peels of fruits have been determined spectrophotometri- cally by measuring the absorbtion values of cyanidin at535nm and pelargonidin at 510 nm«55 The amounts of qyanidin and. pelargonidin were obtained as Q.,6 % and. 2.44 % respectively» The amount of flavonoid has been also determined spectrophotometrically by measuring the absorbance at 373.5 nm of the materials and the amounts of the quercetin have been calculated as 0,23-0,27 %. Pectin has been obtained by the extraction of the fresh peel of fruit with H2SO.. And the yield was 2,56 %. As a result of this research it was understood, that the tannin and quercetin constituents of the peels of the natural fruits are richer than the cultivated ones. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Nar (punica granatum l.) meyva kabuklarını eczacılıkta değerlendirme açısından Türkiye`de yetişen doğal ve kültür nar çeşitlerinin karşılaştırılması | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Punica granatum | |
dc.subject.ytm | Pharmacognosy | |
dc.subject.ytm | Pomegranate | |
dc.identifier.yokid | 11038 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 11038 | |
dc.description.pages | 64 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |