Show simple item record

dc.contributor.advisorDemirtaş, İbrahim
dc.contributor.authorDemirci, Mehmet Ali
dc.date.accessioned2020-12-04T11:56:02Z
dc.date.available2020-12-04T11:56:02Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81703
dc.description.abstractBu çalışma atıl durumdaki meyve posalarında (elma ve mandalina) var olan değerli kimyasal bileşenleri kromatografik yöntemler ile (kolon kromatografisi, İTK vb.) izole etmek, spektroskopik yöntemler ile kimyasal yapılarını tayin etmek ve antioksidan kapasitesini incelemek amacı ile yapılmıştır. Bu kapsamda atıl durumdaki meyve posaları Tokat DİMES fabrikasından temin edildi. Meyve posaları oda şartlarında kurutuldu. Meyve posalarına saf su ilave edildi ve 2 saat kaynatıldı. Elde edilen su fazları sırasıyla Etil asetat ve n-bütanol organik çözücüleri ile ekstraksiyona tabi tutuldu. Elde edilen ekstraktlardan kromatografik yöntemlerle 6 adet kimyasal bileşen saflaştırıldı. Bu doğal bileşiklerin yapıları spektroskopik metodlarla (HPLC-TOF/MS, NMR) belirlenerek 5-hidroksi maltol, protokateşik asit, Kuersetin, gallik asit, gentisik asit ve kojik asit oldukları belirlendi. Elma posasının etil asetat ve n-bütanol ekstreleri ile elma posasından izole edilen 5-hidroksi maltol bileşiğine ait antioksidan aktiviteleri belirlendi. Elma posasının etil asetat ekstresinden elde edilen kojik asit bileşiğinin HeLa hücre hatlarına karşı antiproliferatif aktivite çalışmaları yapıldı.
dc.description.abstractThis study was carried out with the aim of isolating precious chemical components present in fruit pulps (apple and tangerine) by chromatographic methods (column chromatography, TLC etc.), determining their chemical structures by spectroscopic methods and examining the antioxidant capacity. In this context, fruit pulps were obtained from Tokat DİMES, factory. The fruit pulps were dried in room conditions. Destilated water was added to the fruit pulps and boiled for 2 hours. The resulting water phases were subjected to extraction with ethyl acetate and n-butanol organic solvents, respectively. From the obtained extracts. 6 chemical components were purified by chromatografic methods. These natural compounds were identified by the spectroscopic methods (HPLC-TOF/MS, NMR) to be 5-hydroxy maltol, protocatechic acid, quercetin, gallic acid, gentisic acid and kojic acid. The antioxidant activities of apple pulp extracted with ethyl acetate and n-buthanol as well as the isolated 5-hydroxy maltol compound was determined. The antiproliferative activity of the isolated kojic acid obtained from ethyl acetate extract of apple pulp were investigated against the HeLa cell lines.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleMeyve suyu endüstrisinde yan ürün olan meyve posalarından değerli kimyasalların izolasyonu ve aktivite çalışmaları
dc.title.alternativeIsolation and activity studies of valuable chemicals recycling of fruit pulps generated in juice industry as by-product
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10160727
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid482293
dc.description.pages92
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess