Ankara şeker fabrikası çiftliğinde yetiştirilen holştayn sürüsünde süt verimine ilişkin genetik parametreler ve genetik ilerleme hızı
dc.contributor.advisor | Alpan, Orhan | |
dc.contributor.author | Gürdoğan, Turan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:55:49Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:55:49Z | |
dc.date.submitted | 1988 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81678 | |
dc.description.abstract | ÖZET Ankara Şeker Fabrikası Çiftliği Holştayn sığır sürü sunun 1968 - 1985 yılları arasındaki sut veriminde sağlanan genetik ilerleme iki ayrı metodla tahmin edilmeye çalışılmıştır. Bu sürüde elde edilen laktasyonlardan 182 ineğe ait 470'ı değerlendirmeye alınmıştır. Günde iki sağımın uygulandığı çiftlikde elde edilen kontrol verimlerinden laktasyon verimleri Hollanda metoduna göre hesaplanmıştır. Yüzelli gün den kısa olan laktasyonlar hesaba alınmamıştır. Ölüm hastalık ve satış gibi nedenlerle laktasyon sürüsini tamalayamamış ineklerin verimleri 305 güne göre düzeltilmiş, 305 günden daha kısa bir zamanda fakat laktasyonlarını normal kuruma ile tamamlayan Ü® ta» sıanılayan ineklerin verimleri de 305 günlük verim olarak kabul edilmiştir. 305-365 gün arasındaki verimler ve 365 günden fazla sağımlar 305 güne göre düzenlenmiştir.Beşinci laktasyondan itibaren hayvan sayısında önemli azalma görüldüğünden hesaplamalarda ilk dört laktasyon verimleri ele alınmıştır. Birinci metod için ilkine doğurma yaşının bir ay artmasına karşılık birinci,ikinci,üçüncü ve dördüncü laktasyon verimlerinde sırasıyla 26.7,3.7,3,3,12,3 kg'lık bir değişme meydana gelmiştir.Buzağılma mevsiminin ve laktasyon sırasının süt verimine etki miktarlarını en küçük kareler metodu ile hesaplanmış olup sırasıyla kış+220 kg ilkbahar 8 kg yaz-276 kg sonbahar+59 kg laktasyon sırası ise-131 kg.265 kg,+140 kg,+256 kg olarak bulunmuştur. Bu etki miktarları kullanılarak verimler 1.mevsim ve 1.laktasyon esasına göre standaridze edilmiştir.İkinci metod için verimler 2*305 EÇ'ye göre düzenlenmiştir.50 Süt veriminin kalıtım derecesi baba-bir üvey karbenzeerliğinden ve iki çeşit düzenleme yapılmış verimler için sırasıyla 0.52+0.10 ve 0.48+0.11 değerleri bulunmuştur. Süt veriminin tekrarlama derecesi ise variyans analizi metodu yardımı ile inekler içi korelasyondan 0.56+0.005 ve 0.50+0.04 olarak tahmin edilmiştir. 1968-1985 yılları sırasında aynı hayvanların birbirini izleyen verimlerini kullanarak hesaplama genetik ilerleme ise 96 kg /yıl olarak bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | Sİ Genetic progress in of Holstein în Ankara Pactory betv/oen - was estlmated by usiîîg two jnethods. â totaî of 4t® lactatioıı of cows were tsken into consîderation. Lactation jielde /vere oalculatod nsing Hollsnd method. Lactation perlod leos than 150 were not ta calciîlations. yield of cows ı^hich not cozapleted the ir lactation period by smch reaeone as illness and eş¬ leş Wi3ra t o Mf On the o t her no corretione were applied to tiıe milk yield «f cov/s whlch comleted their lactatîon by but leş s 305 daye. fhe milk yield bet w©en 305 - 365 and longer than. 365 daya were adjnisted to 305 days. Du© t® the number of hsAnlng more than 5 lac tations w©re very small, only f irs t foıır lactation data were used. Two methodB were ıısed f örof the data. la tha f irs t Mtlte@İ the ef f ects of calvizıg, «ettlNm and lacta¬ tion ntunber were correctod by leaat equö2'ös analysee. ite ti© ®®m®A înothod the procduotion records wöre standardised to 3 x 305 9, As the f calving age was încreased by ons montb, the is tha milk yielde calculated as 26.7, 3.7, -3.3» -12.3 fop the l st, 2 nd, $.M and 4 th lactation, peö- ^.«ttfviy* 'I'hs eff ects of calving aeason on dilîc prodtıction we- re -j-220, 2ero, -276 and -j-59 % f ör wint©r, spriıag, and fail, respectively. effects «f lactation number on milk52 production ware estimated as -131, -265, *3M and *2§§ Jfes for thö first» second, third and fourth lactation respectively. Using these valuee as additive factors the milk auction data were «İJurttd to the first season and to the first fit® hsritability valueo for milk production were eeti mated using both of the methots. mm method of half - sib cor relation was uesd for the calculations. fte estimates of heri- tofcOltiai mm® ö.Sf ? 0,10 mft 0,4© ¥ 0.11 «ft» tanntttloai f or the first and second method* 1'he repeatability values for tü# «afetts efoo,9& Î 0t0$ «A. @»§® * @#0f nn «MMdntA üîsiiîg the method of least square analyses *to* genetic progress per year was calculated as 149 icg. using 2 x 305 ME corrections the genetic progress per year was 96 kg. Despite of 53 kg difference between the two methofts, the genetic prog ta the 5 year period may be evaluated as satisfactory. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Ankara şeker fabrikası çiftliğinde yetiştirilen holştayn sürüsünde süt verimine ilişkin genetik parametreler ve genetik ilerleme hızı | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Cattles | |
dc.subject.ytm | Animal husbandry | |
dc.subject.ytm | Milk yield | |
dc.subject.ytm | Holstein cattle | |
dc.identifier.yokid | 11056 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 11056 | |
dc.description.pages | 58 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |