Show simple item record

dc.contributor.advisorKontaş Aşkar, Tünay
dc.contributor.authorEreli, Bülent
dc.date.accessioned2020-12-04T11:55:18Z
dc.date.available2020-12-04T11:55:18Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-02-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81622
dc.description.abstractÖZETYüksek Lisans TeziSICAKLIK STRESİ OLUŞTURULAN BROYLERLERDE RASYONA İLAVE EDİLEN ZEYTİN YAPRAĞI EKSTRAKTININ BÜYÜME PERFORMANSI, LİPİD PROFİLİ VE BAZI HORMON SEVİYELERİ ÜZERİNE ETKİSİBülent ERELİÇankırı Karatekin ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Tünay KONTAŞ AŞKARYüksek çevre sıcaklığında yetiştirilen broylerlerde sıcaklık stresinin olumsuz etkileri nedeniyle yüksek verim kayıpları ve toplu ölümler görülmektedir. Sıcaklık stresine bağlı oluşabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla çeşitli probiyotikler, prebiyotikler, bazı antioksidan ve antimikrobiyel etkilere sahip bitki ekstraktlarının kullanımı yaygın hale gelmiştir. Bu çalışmada deneysel olarak sıcaklık stresi oluşturulan broylerlerde zeytin yaprağı ekstraktı'nın büyüme performansı, lipid profili ve bazı hormon seviyeleri üzerine etkisi araştırılmıştır.Çalışmada 3 günlük 60 adet broyler cinsi civciv kullanıldı. Broylerler ilk 3 hafta boyunca normal olarak beslendi. Bu sürenin sonunda, broylerler 4 gruba ayrılarak son üç hafta kümes sıcaklığı 30-35 ºC'de tutuldu. Böylece sıcaklık stresi etkisi oluşturulan broylerlerin içme sularına 100/200 ppm zeytin yaprağı ekstraktı eklendi.Sıcaklık stresinde zeytin yaprağı ektraktının etkisinin araştırıldığı bu çalışmada; Sıcaklık stresi+100/200 ppm zeytin yaprağı ekstraktı gruplarının serum kolesterol, TG, apelin ve T4 düzeyi sıcaklık stresi grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derece yüksek bulunurken LDL, ALT, AST, T3, kortizol ve HSP70 düzeyleri düşük bulundu.Yapılan bu çalışma ile; zeytin yaprağı ekstraktının sıcak stresi uygulanan broylerlerin hormon düzeylerinde olumlu etki gösterdiği, lipid profilini değiştirdiği ileriki yıllarda sıcak stresinin olumsuz etkilerine karşı kullanılabileceği düşünülmektedir.
dc.description.abstractABSTRACTMaster of ThesisTHE EFFECT OF OLIVE LEAF EXTRACT SUPPLEMENTATION ON LIPID PROPHILE, GROWTH PERFORMANCE AND SOME HORMONE LEVELS OF BROILER UNDER HEAT-STRESSBülent ERELİÇankırı Karatekin ÜniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Tünay KONTAŞ AŞKARDue to the negative effects of heat stress in broilers losts in performance and collective deaths can be seen. To prevent negative effects of heat stress useage of several probiotics, prebiotics and plants extracts with some antimicrobial and antioxidant effects is increasing. In this study we investigated the effect of olive leaf extract on growing performance, lipid profile and some hormone levels in broilers under experimental heat stress.60 broilers chicks 3 days old age were used in this study as animal material. Broilers werefed under normal conditions fort he firsth 3 weeks At the end of this period, broilers were seperated into 4 groups (control, heat stress, heat stress+100 ppm olive leaf extract and heat stress+200 ppm olive leaf extract) and the room temperature was stabled at 30-35 C for the formation of experimental heat stress. So that 100 ppm/kg and 200 ppm/kg olive leaf extracts were added to the drinking waters of broilers under heat stress.In this study although LDL, ALT, AST, T3, cortisol and HSP70 were found to be higher in heat stress group than the control group, serum cholesterol, TG, apelin and T4 levels were found lower in heat stress+200 ppm/kg olive leaf extract group LDL, ALT, AST, T3, cortisol and HSP70 were found to be lower than the heat stress group. Also apelin, T4, cholesterol and TG were found to be higher in heat stress+200 ppm olive leaf extract group than the heat stress group. According to the result of this study, it is thought that the olive leaf extract addition to broiler's drinking water, has positive effect on the hormone levels of broilers under heat stress and changed the lipid profile. Therefore in future the use of olive leaf extract may be useful against the adwerse effects of heat stress on broilers.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleSıcaklık stresi oluşturulan broylerlerde rasyona ilave edilen zeytin yaprağı ekstraktının büyüme performansı, lipid profili ve bazı hormon seviyeleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of olive leaf extract supplementation on lipid prophile, growth performance and some hormone levels of broiler under heat-stress
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-02-04
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10211716
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid529756
dc.description.pages66
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess