Vaccinium arctostaphylos L. (Çay üzümü) meyvalarının anatomisi, antosiyanozit ve tanen içeriği üzerinde araştırmalar
dc.contributor.advisor | Koyuncu, Mehmet | |
dc.contributor.author | Özer, Itir | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:55:07Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:55:07Z | |
dc.date.submitted | 1989 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81603 | |
dc.description.abstract | 55 ÖZET Bu araştırmada, Vaccinium arctostaphylos L. bitkisi meyvalarının anatomisi, tanen ve antosiyanozit içeriği üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Yaprak ve meyvaların içerdiği tanen miktarı modifiye deri tozu yöntemi kullanılarak tesbit edilmiştir t Sonuçta yap rakların % 12,39, ham meyvaların % 5,47, olgun meyvaların ise % 1,72 oranında tanen içerdiği bulunmuştur. Meyvaların içerdiği antosiyanozit miktarı pH differansiyel metoduna göre Unicam SP 1700 UV spektrofotometresinde absorbans değerleri ölçülerek tesbit edilmiştir. Sonuçta meyvaların total antosiyanozit miktarı 131, 16 mg/100 g olarak saptanmıştır. Antosiyanidollerin teşhisi ise antosiyanozitlerin hidrolizi sonunda açığa çıkan antosiyanidollerin, tanık antisiyanidoller ile karşılaştırılmasıyla yapılmıştır. Sonuç olarak 'Vaccinium arctostaphylos L'. meyvalarının antosiyanozit kaynağı olabileceği saptanmıştır. Bitkinin morfolojik özellikleri resim ve şekillerle ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Meyvalar mikroskopta incelenmiş ve karakteristik elementleri çizilmiştir. | |
dc.description.abstract | 56 SUMMARY In this research/ studies were made on the anatomy - of the fruits of the plant Vaccinium arctostaphylos L. and their tannin and anthocyanosid content. The quantity of the tannin content of leaves and fruits was determined by utilizing the modified hide powder methodt In conclusion/ it was found out that leaves contained tannin in the percentage of % 12/39/ unripe fruits in the percentage of % 5,47 and ripe fruits in the percentage of % 1,72, respec tively! The anthocyanosid quantity contained by fruits was de termined according to the pH differential method and by measu ring their absorbance values in the Unicam SP 1700 UV Spectrop hotometer. In conclusion, the total anthocyanosid quantity of fruits was found out as 131,16 mg/100 g The identification of anthocyanidols was made by the comparison of the anthocyanidols derived from the hydrolysis of the anthocyanosids with the known anthocyanidols. In conclusion, it was found out that the fruits of Vac cinium arctostaphylos l. can be a source of anthocyanosid. The morphologic Characteristics of the plant were desc ribed in details by pictures and figures. The fruits were stu died under microscope and their characteristic elements were drawn. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Vaccinium arctostaphylos L. (Çay üzümü) meyvalarının anatomisi, antosiyanozit ve tanen içeriği üzerinde araştırmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Blueberries | |
dc.subject.ytm | Anthocyanins | |
dc.subject.ytm | Fruits | |
dc.subject.ytm | Vaccinium arctostaphylos L. | |
dc.subject.ytm | Tannins | |
dc.identifier.yokid | 11101 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 11101 | |
dc.description.pages | 65 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |