Mikroalg (Chlorella vulgaris Beijerinck) kullanımının guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) fidelerinde tuza tolerans üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Kuşvuran, Alpaslan | |
dc.contributor.author | Can, Ayşe Gül | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:54:37Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:54:37Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-08-02 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81547 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada; yazlık bir baklagil türü olan guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) bitkisinde mikroalg kullanımının tuza tolerans üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmada uygulamalar; kontrol, tuz (100 mM NaCl), tuz+mikroalg (100 mM NaCl+ 2x107 alg mL-1 Chlorella vulgaris Beijerinck) olmak üzere 3 tekrarlamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Uygulamadan sonra stres etkisinin net olarak görüldüğü dönemde bitkiler hasat edilerek; bitki morfolojik ve fizyolojik parametreleri bakımından uygulamalar arasındaki farklılıklar değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; tuz stresi incelenen parametreler bakımından azalmaya neden olurken, membran zararlanma indeksinde ise artış meydana gelmiştir. Mikroalg uygulaması ile büyüme parametreleri tuz stresi uygulamasına oranla %5-66 oranında artış gösterirken; MZİ (Membran Zararlanma İndeksi) %44 oranında azalmıştır. Çalışmada mikroalg uygulamasında mikrolag uygulanmayan tuz stresi koşullarına oranla K+ (potasyum) ve Ca++ (kalsiyum) alımı %30-36 oranında artış göstermiş, buna karşılık Na+ (sodyum) ve Cl- (klor) iyon birikimi %37-41 oranında sınırlandırılmıştır. Araştırma sonucunda incelenen parametreler bakımından mikroalg uygulamasının tuz stresinin olumsuz etkisini önemli düzeyde azalttığı belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, using of microalge was investigated on effects of salt tolerance at Guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.), Seeds were planted in plastic pots (12 lt) with a mixture of peat:perlite at a ratio of 2:1 and 5 plants in each pots. Plants were irrigated with standard nutrition solution till they were reached up to three true leaf stages. Applications, which were; control, salt (100 mM NaCl), salt+microalgae (100 mM NaCl+2x107 alg mL-1 Chlorella vulgaris Beijerinck) were arranged three replications. At the end of the applications, plants were evaluated according to morphological and physiological parameters. Generally, plant growth application improved K+ (potassium) and Ca++ (calcium) accumulation by 30-36%, however Na+ (sodium) and Cl- (clor) accumulations were limited 37-41% rations parameters were decreased depend on salt stress. However, membrane injury index was increased the same condition. With microalgae application, growth parameters shown increase by 5-66% on the other hands MIDX (Membran Injure Index) value decreased by 44% compared to without microalgae salinity treatments. In terms of ion concentrations; microalgae application improved K+ and Ca++ accumulation by 30-36%, however Na+ and Cl- accumulations were limited 37-41% rations vs. without microalgae salinity treatments. The results of the study, using of microalgae was helped to increase of guar to tolerate the adverse effects of salinity. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Mikroalg (Chlorella vulgaris Beijerinck) kullanımının guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) fidelerinde tuza tolerans üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | Effect of microalgae (Chlorella vulgaris Beijerinck) extracts on salt tolerance in guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) seedlings | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-08-02 | |
dc.contributor.department | Tarım ve Yaşam Bilimleri Anablim Dalı | |
dc.subject.ytm | Salt stress | |
dc.identifier.yokid | 10257438 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 553687 | |
dc.description.pages | 69 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |