Suriye ve Burdur orijinli çörek otu (Nigella sativa L.) tohumlarında aktivite ve izolasyon çalışmaları
dc.contributor.advisor | Demirtaş, İbrahim | |
dc.contributor.author | Akdoğan, Sena | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:54:13Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:54:13Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-04-09 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81504 | |
dc.description.abstract | Bitkilerden ve bitkilerin çeşitli kısımlarından, biyolojik aktif olan moleküllerin izolasyonu, yapı tayinleri, antiproliferatif etkilerinin belirlenmesi; tıp, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, ilaç bilim alanlarına her yeni gün katkıda bulunmaktadır ve bu alanlara olan ilgi ve alakayı daha da arttırmaktadır. Bu çalışmada ise halk arasında çörek otu olarak bilinen Nigella sativa L. bitkisinin iki farklı yetişme bölgesinde bulunan Suriye ve Burdur çörek otu tohumları fitokimyasal ve aktivite farklılıkları karşılaştırıldı. Hem bir işleme tabi tutulmaksızın hem de tohumlarının ezilmiş olarak, çözücü ekstrelerinin antiproliferatif (HeLa ve C6 hücrelerine karşı) aktiviteleri ile metanol-kloroform ekstrelerinin antioksidan aktiviteleri, NMR spektroskopileri verileri ile moleküler düzeyde tartışıldı. | |
dc.description.abstract | The isolation, structure indications, determination of antiproliferating effects of biologically active molecules, from plants and various parts of plants, contributes to the fields of medicine, traditional and complementary medicine and pharmacological medicine every day and increase the interest in these fields. In this study, Nigella sativa is known as black cumin (çörek otu) among the people the phytochemical and activity differences of the seeds of Syrian and Burdur black seed in two different growing areas of N. sativa L. were compared. The antioxidant activities of the methanol-chloroform solvent extracts and antiproliferative (against HeLa ve C6 cells) activities of both without a treatment and in crushed seeds, were discussed at the molecular level by NMR spectroscopy data. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Suriye ve Burdur orijinli çörek otu (Nigella sativa L.) tohumlarında aktivite ve izolasyon çalışmaları | |
dc.title.alternative | Activity and isolation studies in Burdur and Syria originated black cumin (Nigella sativa L.) seeds | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-04-09 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10234641 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 537797 | |
dc.description.pages | 82 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |