Show simple item record

dc.contributor.advisorYurtyeri, Ahmet
dc.contributor.authorTunçok, Ülgen
dc.date.accessioned2020-12-04T11:53:38Z
dc.date.available2020-12-04T11:53:38Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81441
dc.description.abstract- 38 - 7- ARAŞTIBM& ÖZEİt Bu araştırma Ankara piyasasında satılan hazır çorbalıklar ve etsu tabletlerinde aroma artırıcı olarak kullanılan MSG'ın özellikle ri, toksik etkilerinin araştırılması ve miktarının saptanması amacıyla planlandı ve yürütüldü. Kırk dört adet hazır çorbalık, üç adet etsu tablet, Uç adet piliç suyu tablet ve beş adet köfte harcı numunelerinin glutamik asit ve MSG miktarları tayin edildi. Muhteviyatlarında MSG bulunan örneklerde anakütle ortalaması glutamik asit için; %1,926 +- 0,203, MSG için; %2,211 + 0,233 olarak saptandı. Muhteviyatlarda MSG bulunmayan örneklerde anakütle ortalaması glutamik asit için; %0,152 +- 0,027, MSG için; %0,174 +- 0,032 olarak saptandı. Araştırma kapsamına giren etsu tabletlerinin anakütle ortalama sı glutamik asit için; %38,466 + 2,082, MSG için; %44,235 + 2,395 olarak saptandı. Köfte harcı örneklerinin ana kütle ortalaması glutamik asit için; %1,24 + 0,018, MSG için; %1,422 + 0,019 olarak saptandı.
dc.description.abstract- 39 SUMMARY This survey has been planned and carried out at the market of Ankara, to investigate and to calculate the amount of toxic effects and specialities of MSG which is used as additive with ready soup and bouillons. The amount of glutamic acid and MSG was found out for forty-four ready soup, six bouillons and five köfte mix specimens. For specimens which carry MSG; the average of mass for glutamic acid was; %1,926 + 0,203, for MSG it was; %2,211 + 0,233. For specimens which don't carry MSG; the average of mass for glutamic acid was; %0, 152 + 0,027, for MSG it was; %0,174 + 0,032. in this survey, the average of mass of bouillons for glutamic acid was; %38,466 + 2,082, for MSG it was; %44,235 + 2,395. The average of mass of köfte mix for glutamic acid was; %1,24 + 0,018, for MSG it was; %1,422 + 0,019.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleBazı bitkisel ürünlerde kantitatif monosodyum glutamat tayini
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFood
dc.subject.ytmSodium glutamate
dc.subject.ytmToxicology
dc.identifier.yokid11114
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid11114
dc.description.pages46
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess