Show simple item record

dc.contributor.advisorYalçın, Sakine
dc.contributor.authorÖzcan, Hüseyin
dc.date.accessioned2020-12-04T11:53:29Z
dc.date.available2020-12-04T11:53:29Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81425
dc.description.abstract33 5. TÜRKÇE ÖZET Ankara Keçilerinin Rumeninde Uçucu Yağ Asiti Üretimi Üzerine Farklı Protein Kaynakları ve Mineral Madde İlavesinin Etkileri. Bu araştırma kuru madde temelinde % 50 şeker pancarı posası, % 30 kuru çayır otu,% 15 buğday kepeği ve % 5 melas içeren bir temel rasyonun (A, 111. 90 g HP/kg KM) mineral madde karışımı ile üre (B, 135.299 g HP/kg KM) veya ayçiçeği küspesi (C, 139.13 g HP/kg KM) ilave edil mesinin Ankara keçilerinin rumeninde toplam uçucu yağ asiti (UYA) üretimi ve rumen fermentasyonu üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapıldı. Araştırmada rumen kanülü takılmış üç Ankara keçisi tekesi (ortalama 45 kg canlı ağırlığında) kullanıldı. Denemeler otomatik yemle- yiciler kullanılarak 3x3 Latin kare düzeninde yapıldı. Rumen sıvısında ortalama toplam UYA konsantrasyonu A, B ve C rasyonları ile sırasıyla 97.6 ± 0.8 - 120.6 ± 6.6, 81.6 ± 10.2 - 97.6 ± 0.8 ve 103.0 ± 10.2 - 119.6 ± 6.6 mmol/L aralıklarında bulundu. Üre içeren B rasyonu ile ortalama toplam UYA konsantrasyonu değerlerinin diğer rasyonlarla elde edilen değerlerden daha düşük olduğu gözlemlendi. Rumenden ortalama toplam UYA çıkış hız sabitleri A, B ve C rasyonları için sırasıyla 0.30, 0.34 ve 0.35 -1 (± 0.03) saat olup rasyonlar arasındaki farklılığın önemsiz olduğu bulundu.34 Rumende herhangi bir anda bulunan toplam UYA miktarı A, B ve C rasyonları ile sırasıyla 446.6, 564.0 ve 642.6 (± 103.0) mmol, günlük toplam UYA üretimi ise sırasıyla 3.2, 4.6 ve 5.5 (± 0.9) mol olarak belirlendi. Temel rasyona mineral madde karışımı ile üre veya ayçiçeği küspesi ilave edilmesinin rumende toplam UYA miktarını ve günlük ortalama toplam UYA üretimini artırdığı fakat bu artışın istatistiki açıdan önemli olmadığı (P > 0.05) gözlemlendi. Rumen sıvısında ortalama pH değerleri A, B ve C rasyonları ile sırasıyla 5.78 ± 0.10 - 5.95 ± 0.23, 6.04 ± 0.17 - 6.18 ± 0.14 ve 5.60 ± 0.22 - 5.66 ± 0.17 aralıklarında bulunup rasyonlar arasındaki farklılıkların istatistiki açıdan önemli olmadığı belirlendi. Rumen sıvısında ortalama amonyak konsantrasyonu A, B ve C rasyonları ile sırasıyla 82.3 ± 12.9 - 126.6 ± 35.9, 187.6 ± 12.9 - 305.3 ± 108.0 ve 116.6 ± 43.7 - 382.0 ± 108.0 mg/L olarak bulundu. Temel rasyona üre veya ayçiçeği küspesi ilave edilmesinin ortalama amonyak konsantrasyonunu yükselttiği saptandı. Sonuç olarak, yaş şeker pancarı posası, kuru çayır otu, buğday kepeği ve melasdan oluşan bir rasyona mineral madde karışımları ile birlikte azot kaynağı olarak üre veya ayçiçeği küspesi ilave edilmesinin rumen UYA üretimi üzerine olumlu etkisi olduğu fakat bu etkinin istatistiki açıdan önem taşımadığı görüldü.
dc.description.abstract35 6. İNGİLİZCE ÖZET (SUMMARY) The Effects of Supplementation with Various Sources of Protein and Minerals on the Production of Volatile Fatty Acids in the Rumen of Angora Goats. The effects of supplementing a basal diet ( A, 111.90 g CP/kg DM ) consisted of 50 % sugar beet pulp, 30 % grass hay, 15 % wheat bran and 5 % molasses on dry matter basis with either urea (B, 135.29 g CP/kg DM) or sunflower meal (C, 139.13 g CP/kg DM) together with equal amounts of a salt-mineral mixture on volatile fatty acid (VFA) production were investigated. In this study three Angora goat bucks (average 45 kg live weight) equipped with rumen cannulas were used. Experiments were carried out in a 3 x 3 Latin square design by using automatic feeders. The mean concentrations of total VFA for diets A, B and C were in the ranges of 97.6 ±0.8 - 120.6 ±6.6, 81.6 ± 10.2 - 97.6 ± 0.8 and 103.0 ± 10.2 - 119.6 ± 6.6 mmol/L, respectively. The values of the mean total VFA concentrations for the diet B containing urea were observed to be lower than those for the other diets. The mean outflow rate constants of total VFA from the rumen for diets A, B and C were 0.30, 0.34 and 0.3536 -1 (± 0.03) h, respectively and the differences among the diets were not statistically significant. The rumen pool sizes of total VFA for diets A, B and C were 446.6, 564.0 and 642.6 (± 103.0) mmoles and the daily productions of total VFA for the diets were 3.2, 4.6 and 5.5 (± 0.9) moles, respectively. Supplementing the basal diet with urea or sunflower meal together with a mineral mixture increased both the rumen pool and rates of production of total VFA but these increments were not statistically significant (P > 0.05). The mean pH values of the rumen fluid for diets A, B and C were in the ranges of 5.78 ± 0.10 - 5.95 ±0.23, 6.04 ± 0.17 - 6.18 ± 0.14 and 5.60 ± 0.22 - 5.66 ± 0.17, respectively and the differences among the diets were not statistically significant. The mean ammonia concentrations of the rumen fluid for diets A, B and C were in the ranges of 82.3 ± 12.9 126.6 ± 35.9, 187.6 ± 12.9 - 305.3 + 108.0 and 116.6 ± 43.7 - 382.0 ± 108.0 mg/L, respectively. Supplementing the basal diet with urea or sunflower meal increased the ammonia concentrations of the rumen fluid. In conclusion supplementatiton of a basal diet consisted of sugar beet pulp, grass hay, wheat bran and molasses, with urea or sunflower meal as nitrogen sources together with a mineral mixture was considered improving VFA production but this effect was not statistically significant.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleAnkara keçilerinin rumeninde uçucu yağ asiti üretimi üzerine farklı protein kaynakları ve mineral madde ilavesinin etkileri
dc.title.alternativeThe Effects of supplementation with various sources of protein and minerals on the production of volatile fatty acids in the rumen of angora goats
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFatty acids-volatile
dc.subject.ytmAngora goat
dc.subject.ytmRumen fluid
dc.subject.ytmGoats
dc.identifier.yokid20008
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid20008
dc.description.pages45
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess