Digitalis lamarckii İvanina (yüksük otu) bitkisinin çeşitli kısımlarından elde edilen ekstrelerin pankreatik lipaz enzimi üzerindeki etkilerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Adem, Şevki | |
dc.contributor.author | Özdemir, Reyhan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:53:17Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:53:17Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-12-18 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81405 | |
dc.description.abstract | Yağların hidrolizi ve sentezinde önemli olan enzimler lipazlardır. Günümüz koşullarında değişen beslenme alışkanlıkları obeziteyi kronik hale getirmiştir. Obezite lipaz enziminin inhibisyonu ile kontrol altına alınabilir. Eski çağlardan bu yana bitkiler her zaman tedavi amaçlı kullanılmıştır. Anti-obezite özelliği bulunan bitkisel ve doğal ürünlerin Pankreatik lipaz enzimi inhibisyonu üzerine etkisinin belirlenmesi önem arz etmektedir.Bu çalışmada Digitalis lamarckii Ivanina bitkisinin kök, gövde, yaprak ve çiçek kısımlarından elde edilen metanol, hekzan, kloroform, aseton ve kaynatma ekstrelerinin Pankreatik lipaz inhibisyonu aktiviteleri incelenmiştir. Ekstreler 64-761 µg/ml IC50 değerleri aralığında inhibisyon etkisi göstermiştir. Gövde kaynatma ve hekzan ile elde edilen ekstre 64 ve 101 µg/ml IC50 değerleri ile en yüksek inhibisyon etki göstermişlerdir. | |
dc.description.abstract | The enzymes that are important in hydrolysis and synthesis of lipids are lipases. Changing dietary habits in today's conditions have made obesity chronic. Obesity can be controlled by inhibition of lipase enzyme. Since ancient times, plants have always been used for therapeutic purposes. It is important to determine the effect of herbal and natural products on anti-obesity on pancreatic lipase enzyme.In this study, pancreatic lipase inbition activities of methanol, hexane, chloroform, acetone, and boiling extract obtained from root, stem, leaf and flower parts of Digitalis lamackii Ivanina plant were analyzed. Extracts showed inhibition effect between IC50 values of 64-761 µg/ml. Extract obtained by trunk boiling and hexane showed the highest inhibition effect with values of 64 and 101 µg/ml IC50. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Digitalis lamarckii İvanina (yüksük otu) bitkisinin çeşitli kısımlarından elde edilen ekstrelerin pankreatik lipaz enzimi üzerindeki etkilerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | The investigation of the effects of extracts from different parts of Digitalis lamarckii Ivanina (yüksük otu) plant on pancreatic lipase enzyme | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-12-18 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10301703 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 595512 | |
dc.description.pages | 52 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |