Show simple item record

dc.contributor.advisorAdem, Şevki
dc.contributor.authorÖzdemir, Reyhan
dc.date.accessioned2020-12-04T11:53:17Z
dc.date.available2020-12-04T11:53:17Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81405
dc.description.abstractYağların hidrolizi ve sentezinde önemli olan enzimler lipazlardır. Günümüz koşullarında değişen beslenme alışkanlıkları obeziteyi kronik hale getirmiştir. Obezite lipaz enziminin inhibisyonu ile kontrol altına alınabilir. Eski çağlardan bu yana bitkiler her zaman tedavi amaçlı kullanılmıştır. Anti-obezite özelliği bulunan bitkisel ve doğal ürünlerin Pankreatik lipaz enzimi inhibisyonu üzerine etkisinin belirlenmesi önem arz etmektedir.Bu çalışmada Digitalis lamarckii Ivanina bitkisinin kök, gövde, yaprak ve çiçek kısımlarından elde edilen metanol, hekzan, kloroform, aseton ve kaynatma ekstrelerinin Pankreatik lipaz inhibisyonu aktiviteleri incelenmiştir. Ekstreler 64-761 µg/ml IC50 değerleri aralığında inhibisyon etkisi göstermiştir. Gövde kaynatma ve hekzan ile elde edilen ekstre 64 ve 101 µg/ml IC50 değerleri ile en yüksek inhibisyon etki göstermişlerdir.
dc.description.abstractThe enzymes that are important in hydrolysis and synthesis of lipids are lipases. Changing dietary habits in today's conditions have made obesity chronic. Obesity can be controlled by inhibition of lipase enzyme. Since ancient times, plants have always been used for therapeutic purposes. It is important to determine the effect of herbal and natural products on anti-obesity on pancreatic lipase enzyme.In this study, pancreatic lipase inbition activities of methanol, hexane, chloroform, acetone, and boiling extract obtained from root, stem, leaf and flower parts of Digitalis lamackii Ivanina plant were analyzed. Extracts showed inhibition effect between IC50 values of 64-761 µg/ml. Extract obtained by trunk boiling and hexane showed the highest inhibition effect with values of 64 and 101 µg/ml IC50.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleDigitalis lamarckii İvanina (yüksük otu) bitkisinin çeşitli kısımlarından elde edilen ekstrelerin pankreatik lipaz enzimi üzerindeki etkilerinin araştırılması
dc.title.alternativeThe investigation of the effects of extracts from different parts of Digitalis lamarckii Ivanina (yüksük otu) plant on pancreatic lipase enzyme
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-18
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10301703
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid595512
dc.description.pages52
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess