Show simple item record

dc.contributor.advisorMutluer, Bülent
dc.contributor.authorDemirtola, Filiz
dc.date.accessioned2020-12-04T11:53:09Z
dc.date.available2020-12-04T11:53:09Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81388
dc.description.abstract56 ÖZET Ankara piyasasında tüketime sunulan 30 'u sosis ve 30 'u salam olmak üzere toplam 60 adet numunede polifosfatların varlığı ince tabaka kromatograf isi yöntemi ile tesbit edilmiş ve miktarlarıda spektrofotometrik yöntem ile saptanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, sosis ve salam numunelerinin tümünde polifosfatların varlığı belirlenmiştir. Sosis numunelerinde polifosfat miktarlarının 1.553-5.786 g/kg arasında değiştiği saptanmış ve ortalama polifosfat miktarı 3.168 g/kg olarak hesaplanmıştır. Salam numunelerinde ise polifosfat miktarlarının 1.677-6.021 g/kg arasında değiştiği gözlenmiş ve ortalama polifosfat miktarı 3.176 g/kg olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre., 30 adet sosis numunesinden 10 adedininin (%33.33) ve 30 adet salam numunesinden 8 adedinin (%26.67> Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği 'nin öngördüğü miktarın (3 g/kg) üzerinde polifosfat içerdiği görülmüştür. Araştırma sonuçları, 60 adet sosis ve salam numunesinden 18 adedinin (%30) polifosfat yönünden Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği 'ne aykırı olarak üretilmiş olduğunu göstermiştir.
dc.description.abstract57 SUMMARY In this survey., the existance of polyphosphates has been examined with the thin layer chromatography method in 60 samples consisting of 30 sausages and 30 salamis, which have been distributed to the Ankara market and the amount of polyphoshates was found with spectrophotometria method. According to the data, the existance of polyphosphates has been determined in all the sample sausages and salamis. The amount of polyhosphate in the sausage samples varied between 1.553-1.786 g/kg and the average of polyphosphate was 3.168 of this amount. On the other hand, the amount of polyphosphate in salami samples showed a variation of between 1.667-6.021 g/kg and the average was found to be 3.176 g/kg. According to the survey results, among 30 samples it is seen that 10 sausages (%33.33) and 8 salamis (%26.67) contain more polyhosphate than the amount Food Additive Requlation approve (3g/kg). Considering polyphosphate the results of the survey show that 18 samples (%30) out of 60 are produced in such a way contrary to Food Additive Regulations.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleAnkara piyasasında tüketime sunulan sosis ve salamlarda polifosfat miktarları üzerinde araştırmalar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSalami
dc.subject.ytmSausage
dc.subject.ytmPolyphosphates
dc.identifier.yokid20030
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid20030
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess