Ankara piyasasında tüketime sunulan beyaz peynirlerdeki nitrat ve nitrit miktarları üzerinde araştırmalar
dc.contributor.advisor | Mutluer, Bülent | |
dc.contributor.author | Özçetin, Neriman | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T11:53:08Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T11:53:08Z | |
dc.date.submitted | 1991 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81386 | |
dc.description.abstract | 40 ÖZET Bu çalışmada Ankara piyasasında tüketime sunulan 35 adet beyaz peynir numunesinde nitrat ve nitritlerin varlığı ve miktarları spektrofotometre yöntemi ile incelendi. Elde edilen bulgulara göre beyaz peynir numunelerinin 34 adedinde nitrat ve nitritden en az birisinin var olduğu, 15 adet numunede ise her ikisinin birlikte bulunduğu, sadece 1 numunede nitrat ve nitrit bulunmadığı saptandı. Nitrat miktarlarının numunelerde 0.01-1.47 mg/kg arasında değiştiği ve ortalama 0.07 mg/kg olduğu nitrat miktarlarının ise numunelere göre 0.01-5.27 mg/kg arasında ve ortalama 0.31 mg/kg olduğu görüldü. Araştırma sonuçlan incelenen 35 numuneden 34 adedinin nitrat ve nitrit yönünden Gıda Katkı Maddelerine aykırı olarak üretilmiş olduğunu gösterdi. | |
dc.description.abstract | 41 SUMMARY This study was carried out to determine the existence and amount of nitrate and nitrite in 35 white cheese samples sold in Ankara Markets by using spectrophotometric method. It is found that all cheese samples contained either one of nitrate or nitrite only 15 samples contained none of them Nitrate content in the samples varied from 0.01 to 1.47 mg/kg with an arithmatic mean of 0.07 mg/kg Nitrite content in the samples varied from 0.01 to 5.27 mg/kg arithmetic mean of 0.31 mg/kg was found. The results of this study showed that 34 out of 35 samples analyzed contained nitrate and nitrite which are not allowed to be contained in cheese according to Food Additive Regulation. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Ankara piyasasında tüketime sunulan beyaz peynirlerdeki nitrat ve nitrit miktarları üzerinde araştırmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Nitrates | |
dc.subject.ytm | White cheese | |
dc.identifier.yokid | 20031 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 20031 | |
dc.description.pages | 49 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |