Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkazanç, Nazım
dc.contributor.authorAkkoyunlu, Nilgün
dc.date.accessioned2020-12-04T11:52:06Z
dc.date.available2020-12-04T11:52:06Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81301
dc.description.abstract6. ÖZET Bu araştırma; Ankara piyasasında yaygın olarak satılan PS'den mamul gıda ambalaj malzemeler indeki kalıntı stiren mo nomer ve uçucu madde miktarlarını saptamak, bu kaplardan gıda benzeri çözücülere zamana bağımlı olarak geçebilen monomer dü zeylerini tesbit edebilmek ve gıdalara geçen monomer düzeylerinin insan sağlığı açısından bir sakınca teşkil edip, etmedi ğini ortaya koymak amacıyla yapıldı. Analizler GLC yöntemi ile toplam 70 adet PS polimeri, 20 adet PS ile ambalajlanmış yogurt ve kapları üzerinde yapıldı. PS polimerlerde saptanan kalıntı monomer ve uçucu madde miktarları sırasıyla uzun süreli depolama amacı ile kullanılmış kaplarda % 0.208 ± 0.185 gr ve 0.975 ± 1.022 mg/dm2, uzun süreli depolama amacı ile üretilmiş kullanılmamış kaplarda % 0.235 ± 0.173 gr ve 1.414 ± 0.910 gr, kısa süreli depolama amacı ile kullanılmış kaplarda % 0.193 ± 0.135 gr ve 1.202 ± 0.954 mg/dnr8, kısa süreli depolama amacı ile üretilmiş kullanılmamış kaplarda % 0.216 ± 0.153 gr ve 1.239 ± 1.137 mg/dm2, ayaküstü restoranlarda kullanılmak üzere üretilmiş malzemelerde % 0.277 ± 0.177 gr ve 2.426 ± 2.270 mg/dm* olarak bulundu. Stiren monomerinin gıda benzeri çözücülere zamana bağımlı olarak geçiş düzeylerinin araştırmak için yapılan deneysel ça lışma n-Heptanm 1 gün içinde PS kaptaki hemen tüm monomeri ekstrakte ettiğini gösterdi. Su ve % 3'lük asetik asit ise 73toplam st ireni sadece % 1-2 oranında ekstrakte edebildi. PS kaplarla ambalajlanmış yoğurtlarda 0.136 ppm'in altında, kaplarında ise ortalama 160 ppm stiren tesbit edildi. Yönetmeliklerde verilen limitlerle karşılaştırıldığında elde edilen veriler PS'den mamul gıda ambalaj malzemelerinde ve bu malzemelerle temas eden gıdalarda migrasyon sonucu olu şan stiren seviyelerinin çok düşük olduğunu ve insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmadığını gösterdi. 74
dc.description.abstractSUMMARY Survey of Residual Monomer Levels in Polystyrene Food Packaging Materials Sold in Ankara Markets. This research was carried out; to determine the levels of styrene monomer and volatile organic materials in polystyrene food packaging polymers which are commercially sold in Ankara markets, to measure the migration rates of the styrene monomer from PS containers into food simulating liquids and to point out if there is a potential health hazard as a result of its migration into foods. Analysis were performed by GLC on a total of 70 PS polymers, 20 yogurt samples sold in PS and their containers. The levels of residual monomer and volatile organic materials found in PS polymers; used for along a period of time in contact with food were % 0.208 ± 0.185 gr and 0.975 ± 1.022 mg/dm2, manifactured to be used for long period of time in contact with food were % 0.235 ± 0.173 gr and 1.414 ± 0.970 mg/dm2, used for a short period of time in contact with food were % 0. 193 ± 0. 135 gr and 1. 202 ± 0. 954 mg/dma, manifactured to be used for a short period of time in contact with food were %0.216±0.153 gr and 1.239±1.137 mg/dm2 and manifactured to be used in fast food restaurants were % 0.277 ± 0.177 gr and 2.426 ± 2.270 mg/dm2 respectively. The experimental study to measure the migration rate of styrene monomer in food simulating liquids as a function of 75time showed that n-Heptan extracted nearly all of the styrene content of the PS container in the first day. Water and 3 % acetic acid extracted only 1-2 % of the total available styrene. The levels of styrene monomer in yogurt samples packed in PS containers were found to be less than 0.136 ppm, whilist their containers had a mean styrene content of 160 ppm. The available evidence, when compared with the limits given in regulations, suggested that the very low levels of styrene dedected in packaging materials and in foods as a result of migration from food contact materials did not indicate a hazard for human health. 76en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleAnkara piyasasında satılan polistirenden mamul gıda ambalaj malzemelerindeki kalıntı monomer düzeylerinin araştırılması
dc.title.alternativeSurvey of residual monomer levels in polystyrene food packaging materials sold in Ankara markets
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmPackaging
dc.subject.ytmFood
dc.subject.ytmMonomers
dc.subject.ytmPolystyrene
dc.identifier.yokid20068
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid20068
dc.description.pages98
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess