Show simple item record

dc.contributor.advisorGürtunca, Şükrü
dc.contributor.authorAkar, Ferda
dc.date.accessioned2020-12-04T11:51:55Z
dc.date.available2020-12-04T11:51:55Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81287
dc.description.abstract40 6. ÖZET Bu çalışmada Ankara piyasasında satılan tavuk eti ve karaciğerlerinde İTK/Biyootograf ik yöntemle Kloramfe- nikol eritromisin, monensin ve tilosin kalıntıları bulu nup bulunmadığı araştırıldı. Bu amaçla çeşitli satış yerlerinde III dönemde 10 firmaya ait 175 adet tavuk eti ve 175 adet tavuk karaci ğeri olmak üzere toplam 350 adet numunede antibiyotik kalıntı analizi yapıldı. Analiz sonuçlarına göre, tavuk etlerinin % 2.3 ün de (4 adet) tavuk karaciğerlerinin % 0,057 sinde (1 adet) kloramfenikol kalıntısı saptanmış ve elde edilen değerle rin tümünün tolerans limitlerinin üstünde olduğu anlaşıl mıştır. Aynı şekilde tavuk etlerinin % 2.3 ünde (4 adet) tavuk karaciğerlerinin % 1.4 ünde (2 adet) eritromisin saptanmış ve pozitif sonuç veren numunelerin % 50 sinin tolerans limitleri üstünde antibiyotik kalıntısı içerdiği anlaşılmıştır. Analizi gerçekleştirilen tavuk eti ve karaciğerle rinin hiç birisinde monensin kalıntı bulunamamıştır. Tilosin yönünden yapılan analiz sonuçlarına göre tavuk etlerinin % 1.14 ünde (2 adet) tavuk karaciğerleri nin ise % 1.7 sinde (3 adet) antibiyotik kalıntısı bulun muş ve pozitif sonuç veren tavuk eti numunelerinin yarı-41 sının ve tavuk karaciğeri numunelerinin de tamamının tolerans limitlerinin üstünde olduğu anlaşılmıştır. Ankara piyasasında satılan tavuk etlerinin % 5.7 si tavuk karaciğerlerinin ise % 3.4 nün bu 4 antibiyotik ten 3 ünü (monensin hariç) içerdiği belirlenmiştir, aynı şekilde tavukçuluk alanında faaliyet gösteren firmaların (6/10) çoğunluğunun bu tür antibiyotikleri kullandıkları ve bununda tüketici açısından bir risk oluşturduğu söyle nebilir.
dc.description.abstract42 7. SUMMARY Investigations on Various Antibiotic Residues in Chicken meat and Liver in Ankara markets using the Thin tayer Chromatography /Bioautographic Method. In this study, experiment were carried out to determine, using the Thin-Layer Chromatography /Bioautog raphic method whether or not chicken meat and liver sold in Ankara contained residues of chloromphenicol, erythromycin, monensin and tylosin. For this purpose, antibiotic residue analyses were carried out on a total at 350 samples, 175 being chicken meat and 175 being chicken livers. The chickens used were the products of ten different firms. and were obtained from various markets around Ankara. The results showed that 2-3 % of chicken meat (4 samples) and 0.057 % of the chicken livers (l sample) contained chloramphenicol residues above the tolerance limit. Erythromycin was detected in 2.3% of the chicken meat (4 samples) and 1.4 % of the chicken livers (2 samples) Half of the positive samples had levels of erythromycin above the tolerance limit. Monensin residues were not detected in any ot the samples analysed.43 1.4 % of the chicken meat and 1.7 % of the chicken livers (3 samples) were found to contain tilosin, residues. Half of the meat samples and all of the liver samples which were positive had levels of tilosin above the tolerance limit. It was found that 5.7 % of the chicken meat and 3.4 % of the chicken livers sold in Ankara contained 3 of the 4 antibiotics looked at (monensin excepted). It may be conctudet that a large proportion (6/10) of firms in volved in chicken production use antibiotics which may constitute a health risk to people who consume these chickens.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleAnkara piyasasında satılan tavuk eti ve karaciğerlerinde bazı antibiyotik kalıntılarının ince tabaka kromatografi/biyootografik yöntemle araştırılması
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAntibiotics
dc.subject.ytmChicken meat
dc.subject.ytmChromatography-thin layer
dc.subject.ytmChicken liver
dc.identifier.yokid20070
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid20070
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess