Show simple item record

dc.contributor.advisorŞanlı, Yusuf
dc.contributor.authorBöke, Funda
dc.date.accessioned2020-12-04T11:51:47Z
dc.date.available2020-12-04T11:51:47Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81277
dc.description.abstract6. ÖZET Bu araştırma, Ankara piyasasında satılan ton, sardalya ve istavrit balık konserveleri ile et konservelerindeki kurşun, bakır, çinko kalıntı miktarlarının saptanması, ulusal ve uluslararası nitelikli standart ve tüzüklerde verilen değerlerle karşılaştırarak, potansiyel bir risk varlığının bulunup bulunmadığı hususunun ortaya konulması amacıyla yapıldı. Analizler Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi ile gerçekleştirildi. Balık konservelerinde, ortalama kurşun, bakır ve çinko mik tarları sırasıyla; ton balığında 1.991±1.253 ppm, 2.276±1.019 ppm, 8.596±0.201 ppm, sardalya balığında 3.354±0.860 ppm, 2.774±0.851 ppm, 8.848±4.723 ppm, ve istavrit balığında 2.270±0.359 ppm, 3.491±0.619 ppm, 9.393±3.348 ppm olarak bu lundu. Et Konservelerinde ise ortalama olarak 2.631±1.051 ppm kurşun, 3. 754±1. 765 ppm bakır, 31. 670±12. 719 ppm çinko saptandı. Sonuç olarak, piyasadan rastgele örnekleme ile toplanan ve analizi gerçekleştirilen 50 adet balık konservesi ve 20 adet et konservesi olmak üzere toplam 70 adet örnekteki kurşun ve çinko değerlerinin izin verilen limitlerinin üstünde olduğu, bakır değerlerinin ise bu limitlerin altında olduğu saptandı. 64
dc.description.abstractSUMMARY Survey of Lead, Copper and Zinc Levels in Canned Fish and Meat sold in Ankara Markets. This study was carried out to determine the amount of lead, copper and sine contamination in canned fish and canned meat sold in Ankara markets and to compare the results with the limit values given by national and international regulations to point out if there is a potential risk on public health. All the analysis were performed by A.A.S. on a total of 70 canned fish and meat samples chosen at random from the market. The arithmetic mean values for lead, copper and zinc contents found in canned tuna fish were; 1.991±1.253 ppm, 2.276±1.019 ppm, 8.596±3.2Q1 ppm, in canned sardine were; 3.354±0.860 ppm, 2.774±0.851 ppm, 8.845±4.723 ppm, and in canned horse mackerel were; 2.270±0.359 ppm, 3.491±0.619 ppm, 9.393±3.348 ppm, respectively. In canned meats, the arithmetic mean values for lead copper, and sine contents were calculated as; 2.631±1.051 ppm, 3.754±1.765 ppm, 31. 670±12.719 ppm respectively. The result of the analysis showed that, in all of the samples lead and zinc values exceeded the maximum permitted levels as specified in the regulations. Copper levels remained below the limits. 65en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleAnkara piyasasında satılan et ve balık konservelerindeki kurşun, bakır ve çinko düzeylerinin araştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmZinc
dc.subject.ytmCanned
dc.subject.ytmCopper
dc.subject.ytmLead
dc.identifier.yokid20072
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid20072
dc.description.pages81
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess